Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brancheorganisatie bezorgd over directe financiering

De Branchorganisatie Kinderopvang heeft namens haar 1000 leden een ‘hartenkreet’ verstuurd naar de Tweede Kamer. De organisatie maakt zich grote zorgen over de directe financiering die minister Asscher per 1 januari 2020 wil invoeren in de kinderopvang.
Felix-Rottenberg
Een belangrijk bezwaar van de BK tegen de directe financiering heeft te maken met de inrichting van het debiteurenbeheer. - Foto: ANP

Volgens voorzitter Felix Rottenberg heeft de Brancheorganisatie ‘onvoldoende terugkoppeling ontvangen’ op een aantal bezwaren tegen de directe financiering, die ze heeft aangedragen bij de minister. Ook een structurele oplossing voor deze bezwaren is uitgebleven. Desondanks wil Asscher het concept-wetsvoorstel deze maand nog afronden. Dat is te overhaast, vindt de Brancheorganisatie.

Debiteurenbeheer

Een belangrijk bezwaar van de BK tegen de directe financiering heeft te maken met de inrichting van het debiteurenbeheer. Kinderopvangorganisaties moeten er zelf voor zorgen dat ouders hun openstaande facturen betalen, maar ze hebben in het nieuwe financieringsstelsel geen zicht meer op welk bedrag ouders uit eigen zak betalen en hoeveel de overheid voor zijn rekening neemt. Vanwege privacyredenen weten alleen de Belangstingdienst en DUO dat. Volgens de Brancheorganisatie kunnen opvangorganisaties hun debiteurenbeheer op deze manier onmogelijk goed regelen.

Risico’s

Naast het debiteurenbeheer maakt de BK zich onder andere zorgen over risico’s op ICT-gebied, een gebrekkig juridisch kader en de administratieve lasten die het systeem van Directe Financiering met zich meebrengt. De Brancheorganisatie geeft aan mee te willen werken aan de invoering van de nieuwe financiering, maar wil ook de risico’s vooraf gezamenlijk in kaart brengen en naar oplossingen zoeken. ‘De handen ineenslaan om ervoor te zorgen dat het wetsvoorstel zo is uitgewerkt dat het voor alle partijen werkbaar is en draagvlak geniet, is ons uitgangspunt.’ En daar leek de organisatie anderhalve week geleden nog druk mee bezig te zijn.

Onvoldoende vertrouwen

Maar nu komt Rottenberg blijkbaar tot de conclusie dat aan dat uitgangspunt niet voldaan wordt door het ministerie van SZW. De brief besluit met: ‘Het is duidelijk dat het zorgvuldig doorzetten van de directe financiering op deze manier en binnen dit tempo voor ons ondenkbaar is. Ook de gesprekken tot nu toe geven ons onvoldoende vertrouwen in een constructieve afhandeling.’

Lees hier de volledige brief van de Brancheorganisatie Kinderopvang

Meer weten over de nieuwe financiering van de kinderopvang? Bekijk ons dossier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.