Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BoekStart heeft groot effect bij laagopgeleide ouders

Marianne Velsink
BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor baby’s, is een bekend begrip geworden voor ouders. Het heeft daarnaast aantoonbaar effect: bijna twee derde van de ouders met een lagere sociaaleconomische status is meer gaan voorlezen.
Foto: Fotolia

Dit meldt Vakblad Vroeg op de website. Het onderzoek werd uitgevoerd door Kantar Public, in opdracht van Kunst van Lezen. Ouders krijgen, meestal via het consultatiebureau, een bon mee wanneer hun baby drie maanden oud is. Daarmee kunnen ze bij de bibliotheek een koffertje ophalen met voorleesboekjes, en informatie over voorlezen en voorleestips. Ouders kunnen hun baby meteen gratis lid maken van de bibliotheek.

Koffertje

In 2017 werden meer dan 60.000 koffertjes opgehaald en dat komt neer op 35 procent van alle ouders met een pasgeboren baby. Dat zijn er fors meer dan in 2016. 61 procent van alle ouders is bekend met het BoekStartkoffertje.

Voorlezen

Ouders zijn erg tevreden over het BoekStartkoffertje: 98 procent zegt zeer of volkomen tevreden te zijn. Ouders gebruiken het koffertje om de boekjes voor te lezen (78 procent), geven de boekjes aan hun kind (56 procent) of leggen het ergens neer zodat het kindje de boekjes zelf kan pakken (53 procent).

Voorleesgedrag

Van alle ouders zegt 22 procent dat ze eerder zijn begonnen met voorlezen door BoekStart. Vooral ouders met een lage sociaaleconomische status (63 procent) geven aan dat hun houding ten aanzien van voorlezen en/of hun voorleesgedrag door BoekStart veranderd is. Onder ouders met een gemiddelde sociaaleconomische status en een hogere is dit lager, respectievelijk 49 en 41 procent.

BoekStart heeft ook een programma ontwikkeld voor de kinderopvang. Lees er hier meer over.


Ieder kind verdient een mooi boek. Dat is het uitgangspunt van het manifest ‘Geef een (prenten)boek cadeau’. Daarom zijn er ieder voorjaar twee succesvolle kinderboeken verkrijgbaar voor maar € 2,- per stuk. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.