Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BMK: ‘Verbreden van toegankelijkheid kinderopvang zorgt voor kwaliteitsimpuls bso’

De BMK en de PO-Raad hebben gereageerd het op 10 juni verschenen SER-advies “Een kansrijke start voor alle kinderen. Naar inclusieve en toegankelijke voorzieningen voor kinderen van 0-13 jaar”. De partijen benadrukken dat het nú tijd is voor meer kansengelijkheid zodat alle kinderen in die leeftijden hun talenten kunnen ontplooien, ook als hun ouders niet (allebei) werken. Maar: 'De maatregelen uit het rapport maken het systeem onnodig complex. Zowel qua uitvoerbaarheid als voor ouders’, stellen de BMK en PO-Raad.    

In een reactie laat BMK weten dat het belang van kind en ouders ‘niet gediend is bij het behouden van het systeem van kinderopvangtoeslag via de Belastingdienst en is ook niet gediend bij argumenten dat er eerst gewerkt moet worden aan de kwaliteit van de BSO’, zoals de SER het noemt. Deze argumenten lijken volgens BMK een voorsortering op het uitstellen van publieke financiering naar een later moment.

Stap vooruit

Wel geven zij aan dat ze zich kunnen vinden in de analyse van de SER. Zo zijn zij positief over de geschetste toekomstvisie naar integrale voorzieningen van 0 tot 13 jaar en het streven naar kinderopvang als inclusieve voorziening voor alle kinderen. Er is al een goede stap vooruitgezet ten opzichte van het SER-rapport “Gelijk goed van start” uit 2016, stellen de partijen. Zo zijn alle sociale partners inmiddels voor een toegangsrecht van 4 tot en met 12 jaar, waar dat in 2016 nog niet het geval was.

Onder druk

De personeelstekorten en de effecten van de coronacrisis zetten het onderwijs onder druk. Door een uitbreiding van de toegankelijkheid van de kinderopvang kunnen onderwijs en opvang zowel het onderwijskundig programma als de brede talentontwikkeling vormgeven. Dat alles vanuit een gelijkwaardige samenwerking.

Oplossing

Zo’n uitbreiding biedt volop mogelijkheden om onderwijstijd af te wisselen met ontwikkeltijd. Daarnaast kan het invulling geven aan innovatieve samenwerkingsvormen tussen kinderopvang en onderwijs. Én creëert het mogelijkheden voor grotere arbeidscontracten die aantrekkelijk zijn voor het huidige personeel, met een aanzuigende werking op nieuwe medewerkers. Zo kan het een bijdrage leveren aan de oplossing voor personeelstekorten in opvang en onderwijs.

Talentontwikkeling op de bso

Het verbreden van de toegankelijkheid zorgt ook voor een kwaliteitsimpuls voor de bso, vinden de BMK en de PO-Raad. ‘Wanneer alle kinderen toegang krijgen worden de groepen stabieler. Jonge kinderen kunnen naar de bso dichtbij school en voor oudere kinderen kan een beter en meer divers activiteitenaanbod plaatsvinden. Bijvoorbeeld door het creëren van bso’s rondom sport en cultuur, zodat dit voor ieder kind toegankelijk wordt en er meer keuzevrijheid voor kinderen en ouders ontstaat. De bso krijgt op deze manier de mogelijkheid om haar rol voor brede talentontwikkeling waar te maken.’

Oproep aan kabinet: ‘Pak nu door!’

Het advies van de SER biedt een goede basis voor een fundamenteel andere aanpak, concluderen de BMK en PO-Raad. Een aanpak die bijdraagt aan het verstevigen van de kansengelijkheid, de ontwikkeling van kinderen en een stabiele economische positie van het gezin. Ypma en Van Hoepen: ‘Dit gunnen wij echt íeder kind, dit is het moment, we kunnen nú het verschil maken voor toekomstige generaties door kinderopvang te zien als een investering in de toekomst van Nederland, die zich dubbel en dwars terugbetaalt. Ieder jaar dat we er niet in slagen om voor onze kinderen eenvoudige en toegankelijke kinderopvang te realiseren, doen we hen tekort. Wij zijn er klaar voor, we hopen de politiek ook!’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.