Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Reinoud Kroese – Hoera, we kunnen weer handhaven

Reinoud Kroese - Hoera

Sinds 6 juni jl. zijn het Besluit Kwaliteit Kinderopvang (Bkkp) en de Regeling Kwaliteit Kinderopvang (Rkkp) van kracht geworden. Over deze wettelijke voorschriften schreef de Raad van State op 18 april jl. een – en pas vorige week openbaar gemaakt- kritisch advies: je kan beleidsregels niet zomaar één op één omzetten in wettelijke voorschriften. Er dreigt een ragfijn web van regels te ontstaan waardoor overregulatie dreigt. De vraag is in hoeverre deze regels in de praktijk uitvoerbaar en handhaafbaar zijn, want de veelheid en gedetailleerdheid van de regels kunnen leiden tot interpretatieverschillen, rechterlijke procedures en vervolgens nog meer regels.

De oproep om terughoudend te zijn met de regeldrift is geen overbodige luxe. In zijn reactie stelt de demissionaire minister dat hij samen met de branche gaat zorgen voor vereenvoudiging van de regels en dat er meer zelfregulatie komt. Gezien het ‘trackrecord’ van de overheiden haar partners lijkt de kans klein dat dit gaat gebeuren. Het definitieve bewijs van het failliet van de zelfregulering treffen we aan in artikel 21 lid 1 van het Besluit. Deze overgangsbepaling heeft voor sommige kindercentra grote consequenties. Dit addertje onder het gras stelt dat ondernemers die nu nog met eerdere instemming van de GGD mogen afwijken van de beleidsregels door het bieden van een gelijkwaardig of beter alternatief dit uiterlijk per 1 januari 2014 (of 2015) weer moeten terugdraaien.

‘De vraag is in hoeverre deze regels in de praktijk uitvoerbaar en handhaafbaar zijn’

Niet alleen is dat onlogisch, het is bovendien in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur. Ook is dit de definitieve doodsteek voor innovatieve kinderopvangformules en goede praktische alternatieven voor de bestaande, rammelende regeltjes. Wel belooft de minister dat hij samen met de branche de reeds bestaande alternatieven nog gaat onderzoeken. Was het niet handiger geweest om éérst die inventarisatie uit te voeren, de bestaande regels eenduidiger te maken en goede alternatieven te legaliseren in plaats van deze onnodige onrust te veroorzaken? Broddelwerk!

Voor het advies van de Raad van State en de reactie van de minister, klik hier >>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.