Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pauline Schellart – Boerenverstand

Eindelijk!, dacht ik toen ik in juni op de NOS-app las: ‘Steeds meer basisscholen stappen af van de traditionele lestijden.’
Pauline Schellart - Boerenverstand

Het Nederlandse model van school(tijden) stamt nog uit een agrarisch verleden. Lange pauzes, omdat de boeren ’s middags warm aten. En lange zomervakanties, zodat de kinderen konden helpen met oogsten. Een model dat niet meer past in deze tijd van tweeverdieners. Maar vooral is de vraag: wat is goed voor kinderen? Hoe bereiden we kinderen goed voor op hun toekomst én hoe faciliteren we ouders?

In Trouw las ik (ook in juni) dat uit een onderzoek van DUO blijkt dat leerkrachten het bioritme-model als het beste voor kinderen zien. Lestijden van 10.00 tot 12.00 en van 14.30 tot 16.30 uur. Met in de lange middag tijd voor lunch, sport en andere activiteiten. Het systeem van de schoolvakanties blijkt ook niet goed voor kinderen. Daarover schreef Bas Levering in 2013 al een weblog. We halen kinderen uit hun ritme en dat heeft een ongunstig effect op hun leerprestaties. Vooral lange vakanties, die dus nog stammen uit de tijd dat kinderen hielpen bij de oogst, leveren een achteruitgang in de prestaties. Nu wordt daar soms een oplossing voor gezocht in de vorm van zomerscholen. Goed initiatief, maar tegelijk lapwerk.

‘Tijd om af te stappen van het agrarisch model; laten we ons boerenverstand gebruiken’

Ik zie mogelijkheden voor kinderopvang en onderwijs. Samen kunnen zij voor kinderen, die van nature nieuwsgierig zijn, een omgeving creëren waarin zij kunnen spelen, experimenteren en leren. ‘Onderwijs zou georganiseerde nieuwsgierigheid moeten zijn’, aldus Marilse Eerkens recent in De Correspondent. Helemaal eens! En laat nou de kinderopvang heel goed zijn in het ruimte geven aan de nieuwsgierigheid van kinderen, het experimenteren en spelend leren.

Ik hoop dat we niet en masse simpelweg de schooltijden gaan aanpassen, maar vooral gaan kijken naar hoe de beste dag- en jaarindeling er voor kinderen uitziet. En dat gegeven het feit dat we leven in een samenleving waarin mannen én vrouwen werken. Daar is al veel over gezegd en geschreven. Tijd om af te stappen van het agrarisch model; laten we ons boerenverstand gebruiken en samen stappen zetten op weg naar de toekomst.

De vorige keer schreef Pauline de weblog ‘Verbandje leggen’. Lees hem hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.