Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hanneke van der Lei/VGOB – Zorgen om een kind, wat kun je doen?

Vraag van een gastouder:
Ik maak me zorgen over het gedrag van een kindje en de veiligheid bij haar thuis. Wat kan ik doen, waar kan ik terecht?

Antwoord Vereniging GastOuderBranche
Zorgen, een ‘onderbuikgevoel’, zijn altijd aanleiding om een situatie serieus te nemen en je af te vragen met wie je je zorgen kan delen om jouw gevoel te onderzoeken. Zorgen om een kind zijn reden voor actie. Ook als er geen sprake is van kindermishandeling – maar bijvoorbeeld wel van ernstige opvoedingsproblemen – verdienen het kind en zijn ouder(s) steun en hulp.

Een allereerste stap is altijd een verkennend gesprek, onderzoekend, gericht op het in kaart brengen van feiten, signalen en gevoelens in de vorm van een gedachtewisseling hierover.
Acties worden geformuleerd om zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan bij een vermoeden. En om signalen niet te negeren. Voor dit soort situaties is er sinds kort de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De meldcode is bedoeld om houvast te bieden; een instrument om dingen op een rijtje te zetten. Feiten te onderscheiden van emoties.
Niet elke zorg is een vermoeden van kindermishandeling maar kan het wel zijn of worden.

Professionals die beroepsmatig regelmatig contact hebben met kinderen en hun ouder(s) zijn verplicht werkafspraken te maken over hoe men omgaat met vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Gastouderbureaus kunnen hiervoor nu deze meldcode gebruiken. De meldcode bestaat uit een aantal stappen: signalen in kaart brengen, advies inwinnen, bespreken, afwegen en beslissen (hulp organiseren of melden). Die stappen zijn zo geformuleerd dat ze van toepassing zijn op alle gastouders en bemiddelingsmedewerkers die werken met kinderen.

‘Niet elke zorg is een vermoeden van kindermishandeling
maar kan het wel zijn of worden’

De meldcode kent verschillende routes, ook een voor mishandeling door een beroepskracht en een route voor mishandeling door kinderen onderling. Deze verschillende routes en de toevoeging van huiselijk geweld zijn dan ook de belangrijkste verandering ten opzichte van het protocol ‘omgaan met een vermoeden van..’ dat tot nu toe in de gastouderopvang wordt gebruikt.

In veel gevallen is er niet direct iets ernstigs aan de hand en kan het al helpen dat zorgen over een kind worden besproken. Door het doorlopen van de stappen van de meldcode kan je er bijvoorbeeld ook achter komen dat een kind extra zorg/aandacht nodig heeft en er geen sprake is van kindermishandeling. Dan komt het voor dat een vrijwillig hulptraject tot stand komt. En helpt het enorm dat er iemand meedenkt en meekijkt in een gezin.

Op de website www.kindermishandeling.info staat veel informatie over valkuilen en dilemma’s waar je mee te maken kan krijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.