Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog Nathalie Camacho – Van overleefstand naar leef-stand

Door alle ontwikkelingen in de kinderopvang, zoals het personeelstekort en de drukte, zijn er veel teams in een overleefstand beland. In deze blog wil ik een tip geven hoe je een team in beweging krijgt voor pedagogische groei, ondanks de ervaren werkdruk.

We zien veel mensen in de kinderopvang die last hebben van een hoge werkdruk. Dit betekent vaak dat er ook stressgevoelens bij komen. We zien veel mensen allerlei ballen tegelijkertijd hoog houden, slecht voor zichzelf zorgen, uitgeput raken en de passie verliezen in hun werk.

Weinig energie

Deze mensen raken steeds meer verwijderd van hun eigen kern, hun liefde voor het werk. Wat er gebeurt is dat ze veel minder vanuit hun hart werken en veel meer vanuit hun hoofd. Ze doen dezelfde handelingen maar dan bijvoorbeeld gehaast, met minder oog voor het kind en een stuk minder liefdevol. Als een team in een overlevingstand zit dan voelen ze weinig energie om zich verder te ontwikkelen. Stel je maar eens voor dat je al amper voor elkaar krijgt wat je moet doen, hoe kun je nog openstaan voor iets nieuws? Je kan het er gewoon niet meer bij hebben.

Hooi op je vork

Hoe coach je een team als ze eigenlijk in een soort overlevingsstand zitten? Je krijgt ze niet in beweging. Herken je het gevoel dat je aan een dood paard trekt? Of dat jij steeds meer hooi op jouw vork neemt en als enige verantwoordelijk voelt voor de kwaliteit van de pedagogiek? Wordt je er onzeker van, vraag je jezelf af of je het wel goed aanpakt?

Mijn tip is om heel simpel met je team aandacht te geven aan de kleine geluksmomenten

Je voelt de noodzaak om zo’n team in beweging te krijgen, want je weet de negatieve effecten van stress op de ontwikkeling van baby’s. Alleen weet je niet meer hoe je het moet aanpakken. De valkuil is om de stress te willen verminderen, dus ga je taken wellicht overnemen. Of je vervalt in het willen controleren en dan komen de planningen en afvinklijstjes om de hoek, wat eigenlijk nog meer tijd en energie kost.

Geluksmomenten

Mijn tip is om heel simpel met je team aandacht te geven aan de kleine geluksmomenten. Waar je aandacht aan geeft dat groeit. Het is veel efficiënter en leuker om je te richten op de geluksmomenten en kwaliteiten van elkaar. Je brengt je team weer terug naar het werken vanuit hun hart. Dit kan je het beste doen door zelf het goede voorbeeld te geven en je team te besmetten met jouw ontspanning, passie en energie. Wees je bewust dat je bij jouw energie blijft en je niet laat beïnvloeden door de stress/lage energie van je team.

Besteed samen met je team aandacht aan de kleine geluksmomenten die ze ervaren, zoals een glimlach van een kind of een compliment van een ouder. Dit brengt je team weer in verbinding met dat stukje waarvoor ze dit werk zijn gaan doen. Op deze manier blaas je voorzichtig weer nieuw leven in je team. Stap voor stap zal je merken dat dit energie geeft.

Nathalie-Camacho-Forsa.jpgNathalie Camacho is mede-oprichter van Forsa (www.versterkdeopvoeding.nl) en verschillende functies in de kinderopvang vervuld, van pedagogische medewerker tot vestigingsmanager.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.