Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Sanne Bosmans – HarT werken

2018, het jaar van veranderingen in de babyopvang! Het is pas eind januari en je bent al aan het rennen en het aan vliegen om alle beleids- en praktische veranderingen door te voeren. Hard werken kun jij als geen ander, want je weet hoe belangrijk je werk is. Maar helaas zorgt dit harde werken niet altijd voor het beste resultaat.

Het lukt je elke keer niet om tijd vrij te maken om te team(s) te coachen. Juist in deze tijd van verandering, wat altijd commotie en stress veroorzaakt, heeft je team jou hard nodig. Lees in dit blog waarom je beter harT kan werken in plaats van het harde werken dat je gewend bent.

Al vanaf je eerste werkdag in 2018 ben je vooral druk met… tja, waar ben je eigenlijk niet druk mee. Jouw baan is bij uitstek een baan, waarin je een manusje van alles bent. De spil in de organisatie, die van bovenaf en van onderaf, van alles op het bordje geschoven krijgt. Je bent verantwoordelijk voor de pedagogiek, de organisatie van je locatie en een goed lopend team. Ontzettend mooi, want je doet dit vak met alle liefde omdat je van betekenis wilt zijn voor de allerkleinsten van onze maatschappij. Het is ook vermoeiend omdat je maar een hoeveelheid (vaak te weinig voor je gevoel) uur hebt voor deze taken. Je herkent vast dat je allerlei dingen tegelijkertijd probeert te doen of met een gevoel van haast … even snel dit afmaken voordat … Aandacht besteden aan je team komt, ondanks dat je het zo belangrijk vindt, vaak toch op de laatste plaats. Je krijgt het eigenlijk niet gebolwerkt in de hoeveelheid uur die je ervoor hebt. Met als gevolg dat je je team niet meekrijgt in de pedagogische groei die jij voor ogen hebt.

Hopelijk raakt je team weer gemotiveerd naar aanleiding van de babycursus die zij binnenkort moeten gaan volgen. Je weet zeker dat hen dit de praktische tools geeft, om er voor te zorgen dat ze alle liefdevolle aandacht gaan geven die de baby’s nodig hebben. Ik kan je vertellen dat dit van tijdelijke aard zal zijn. Zolang jij zo mee laat voeren door de waan van de dag en druk blijft met brandjes blussen zal er ondanks de investering in alle cursussen voor pm’ers, niets veranderen. De drukte slokt jou op en jouw beschikbaarheid voor je team is minimaal terwijl dit helemaal niet jou intentie is. (Dit zien wij trouwens als hard werken.)

‘Het is zo bijzonder dat we in een sector waarin we met baby’s werken, vaak door alle drukte, vergeten om te voelen’

Je team heeft jouw steun nodig om gemotiveerd te blijven en de pedagogiek te borgen om elke dag weer volledig beschikbaar te zijn voor de baby’s en continu vanuit liefde te handelen. Als jouw team zich gesteund voelt, zich gehoord en gezien voelt dan komen zij ook in een meer ontspannen staat van zijn. Als ze dan ook hierop gecoacht worden dan zullen zij zich als een speer ontwikkelen tot een team die de rust zelve is i.p.v. drukdrukdruk.

Nu kom je waarschijnlijk in een gedachtespinsel terecht die jou probeert te overtuigen dat het niet haalbaar is om je team elke dag te koesteren. Stop deze gedachte want wij weten uit ervaring dat het echt wel mogelijk is. Ervaar zelf dat dit mogelijk is, door mee te doen met de challenge op 12 februari.

Beschikbaar zijn voor je team is namelijk niet moeilijk of tijdrovend!

Het is zo bijzonder dat we in een sector waarin we met baby’s werken, vaak door alle drukte, vergeten om te voelen. We weten (of leren) hoe we sensitief responsief moeten zijn, maar voelen we ook echt mee met de baby’s en ons team? Dat is de kern van harT werken. We bezitten veel kennis op het moment dat we ons inleven en anderen aanvoelen, maar benutten dit vaak niet.

Op het moment dat we rust creëren dan kunnen we ons hoofd wat minder serieus nemen en ons hart vaker laten spreken. Zet je voelsprieten uit. Als je door gang loopt, of op de groep bent, stop dan eens met nadenken wat er nodig is. Maar voel wat er op dat moment gebeurd. Wat zie je, wat hoor je, wat voel je? Door je zintuigen bewust te benutten, stop je vaak even met denken en hard werken en kan je vanuit je hart gaan werken.


De verplichte bijscholing in de babyopvang staat voor de deur. Hoe zorg jij als (locatie)manager of pedagogisch coach ervoor dat je team vol enthousiasme deze nieuwste pedagogische inzichten tot zich willen nemen en goed gaan uitvoeren? Lees meer in de vorige blog van Sanne


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.