Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Sanne Bosmans – Geen strijd aan tafel

Iedereen herkent het wel; de strijd aan tafel, door niet drinkende kinderen. Wij en ouders willen dat kinderen genoeg drinken. In dit blog sta ik stil bij de vraag; hoe zorg je ervoor dat kinderen goed drinken, terwijl je het ook gezellig houdt voor jezelf en de andere kinderen aan tafel.
Sanne Bosmans - Forsa!.jpg
'Mijn overtuiging is dat gezonde kinderen zich niet uithongeren of uitdorsten. Hoe minder druk je erop legt hoe minder kans je maakt op strijd.'

‘Herken jij de boodschap; Eerst je water drinken en dan mag je een cracker?!’ Dit zeggen we vaak als kinderen geen water willen drinken. We zijn geneigd om hier zoveel druk op te leggen, omdat wij en ouders weten dat voeding ontzetten belangrijk is voor groei en ontwikkeling. We hebben er eigenlijk geen 100% vertrouwen in dat kinderen genoeg drinken.

Terwijl we in de basis ook uit kunnen gaan van het volgen van de behoefte van kinderen. Dat doen we wel bij baby’s, door hen te voeden op verzoek. Maar dit vertrouwen hebben we in veel mindere mate als kinderen ouder worden. Daarbij komt ook nog kijken dat als kinderen hun ik-besef ontwikkelen, ze voelen dat voeding (en dus ook drinken) een ultiem controlemiddel is. Ze hebben al snel door dat dit een manier is om een machtsstrijd aan te gaan, omdat volwassenen hier gevoelig voor zijn.

Deze strijd kunnen we voorkomen, door eerder in te spelen op hun behoefte aan drinken, buiten de drinkmomenten om en door de nadruk op gezelligheid te leggen, in plaats van de strijd aan te gaan.

‘Kinderen van 2 jaar voelen zich heel groot en zelfstandig als ze zelf hun bekertje mogen pakken en vullen met water’

Voeding is in de kinderopvang erg gestructureerd, kinderen gaan vaak elke dag op hetzelfde tijdstip aan tafel om te eten en te drinken, ongeacht of ze behoefte hebben aan voeding. Dit is erg praktisch natuurlijk. Maar wat doe je als kinderen tijdens het vaste drinkmoment geen dorst hebben of juist op andere momenten dorst hebben? Een sleutel ligt wat mij betreft in het bevorderen van autonomie.

Ik heb op de werkvloer vaker leuke oplossingen gezien, ik zag een kastje ingericht voor de kinderen in de keuken. Hieruit mogen ze een beker pakken als ze dorst hebben. Kinderen van 2 jaar voelen zich heel groot en zelfstandig als ze zelf hun bekertje mogen pakken en vullen met water. Dit werkt heel erg aanstekelijk en zo ontstond spontaan een drinkmoment voor de peuters.  Ik denk dat er een uitdaging ligt in kinderen hierin autonomie te verlenen. Het drinken wordt op deze manier leuk in plaats van een moetje. Op welke manier maar jij het drinken leuk? Hoe bied jij kinderen de ruimte om zelfstandig te zijn?

Daarnaast ligt een aanknopingspunt bij ons vertrouwen. Mijn overtuiging is dat gezonde kinderen zich niet uithongeren of uitdorsten. Hoe minder druk je erop legt hoe minder kans je maakt op strijd. Een gezamenlijk eet- en drinkmoment is voor mij een gezellig moment, zowel thuis als in een groep kinderen. Ik geniet van de kletspraatjes en van de rust wat het even samen zitten meebrengt. Ik kan ook door kleine dingen het tafelmoment extra speciaal en gezellig maken bijvoorbeeld door het dopen van koekje in de thee of een proeverij te houden met oogjes dicht en laten raden wat ze proeven. Ik doe weleens munt/citroen/fruit in een kan met water of met rietjes drinken. Een kaarsje aansteken is ook bijzonder of liedjes zingen en voorlezen. Het drinken (en eten) verdwijnt dan op de achtergrond en gebeurt meer als vanzelf, mijn focus richt ik in ieder geval op samen een gezellig tafelmoment creëren.

Merk je dat kinderen weinig drinken, bedenk dan iets leuks of creëer een extra drinkmoment. Laat de beloning van een koekje als je je beker leeg hebt gedronken achterwege en vertrouw erop dat kinderen uiteindelijk wel gaan drinken omdat ze dorst krijgen. Je zult zien dat er minder strijd en meer rust ontstaat.

De vorige keer schreef Sanne een blog over hoe wij als volwassen opvoeders vaak reageren op negatief gedrag van kinderen, zoals slaan, huilen of niet luisteren. Vaak kiezen we voor negeren, maar Sanne denkt dat dit niet de beste reactie is. Lees in haar blog waarom

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.