Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Rebecca Beck – Ouders betrekken?

Hoe betrek je ouders bij een gezonde leefstijl? Deze vraag werd enkele weken geleden tijdens de intervisiedag van de Gezonde Kinderopvang gesteld en trok onmiddellijk mijn aandacht. Vanuit Kenniscentrum Sport zijn we immers ook veel met dit onderwerp bezig. ‘Is dit een herkenbare uitdaging voor kinderopvangorganisaties?’, vroeg ik me af. Het antwoord was ‘ja’.
Rebecca Beck

De coaches besloten tijdens de intervisiedag om hier met elkaar ervaringen en tips over uit te wisselen. Deze tips deel ik graag, omdat ze ook interessant kunnen zijn voor jouw kinderopvangorganisatie. Daarnaast wordt binnenkort een subsidieregeling opengesteld om bewegen in de thuissituatie te stimuleren. Ook hier liggen kansen voor de kinderopvang!

Intervisiedag Gezonde Kinderopvang

Een coach Gezonde Kinderopvang is opgeleid om hét aanspreekpunt voor gezonde leefstijl binnen de organisatie te zijn en om collega’s hier op te scholen. Tijdens intervisiedagen wisselen coaches ervaringen uit en doen ze nieuwe kennis en inspiratie op waarmee ze binnen de eigen organisatie verder kunnen werken aan een gezonde leefstijl. Met de Open Space sessie krijgen de coaches de kans om zelf een onderwerp in te brengen waar ze het met anderen over willen hebben. Iedere deelnemer kiest vervolgens een onderwerp waar hij/zij bij aansluit. Het betrekken van ouders was één van deze onderwerpen tijdens de intervisiedag enkele weken geleden.

Drie tips

Door middel van een pitch deelden de coaches de ervaringen en tips met de andere deelnemers. Drie tips die gedeeld werden over hoe je ouders beter kunt betrekken bij een gezonde leefstijl, zijn:

  1. Kies voor kleine stapjes: verander niet teveel in één keer en verwacht niet meteen alles van de ouder. Wees blij met kleine succesvolle stapjes richting betrokkenheid;
  2. Ga met ouders in gesprek en onderzoek waarom ze eventueel weerstand hebben tegen bepaalde veranderingen. Speel daar vervolgens op in met je aanpak;
  3. Maak gebruik van de Argumentenkaartjes en onderzoek met dit instrument wat ouders zelf belangrijk vinden bij de ontwikkeling van hun kinderen.

Gebruik de Argumentenkaartjes

Het was fijn om te horen dat in de pitch de Argumentenkaartjes genoemd werden als succesvol instrument om de betrokkenheid van ouders te vergroten. De Argumentenkaartjes zijn een product van Kenniscentrum Sport en zijn gratis te downloaden.

In gesprek met ouders

Met behulp van de Argumentenkaartjes ga je in gesprek met ouders en kom je er achter wat de ouder drijft, motiveert en belangrijk vindt. Daar speel je vervolgens op in met jouw aanpak of advies voor een gezonde leefstijl. En dat is belangrijk! Je kunt ouders niet helpen hun kinderen te stimuleren tot veranderingen die leiden tot een gezondere leefstijl als ze daar zelf niet achter staan. Werk eerst aan de bewustwording van ouders.

‘Hoe maak je ouders bewust van het belang van bewegen voor hun kind?’

Een voorbeeld: Hoe maak je ouders bewust van het belang van bewegen voor hun kind en hoe vergroot je de intentie om hun kinderen te stimuleren meer te bewegen? Dat doe je door in het gesprek niet te starten bij wat je zelf belangrijk vindt, namelijk sport en bewegen, maar bij het perspectief van de ouder. Misschien vindt de ouder het veel belangrijker dat zijn kind nieuwe vriendjes maakt, niet te druk of te agressief is of leert omgaan met regels. Vraag ouders bijvoorbeeld drie Argumentenkaartjes te kiezen die zij belangrijk vinden en ga daarover het gesprek met hen aan. Daarna kijk je pas welke bijdrage sport en bewegen kan leveren aan de wensen en behoeften van de ouder.

De Kleine Beweegsubsidie

Zie je kansen om vanuit jouw organisatie beter in te zetten op bewegen in de thuissituatie? In de maand februari 2020 komt een kleine stimuleringssubsidie voor professionals die kinderen tot vier jaar willen stimuleren tot meer bewegen. In december 2019 volgt meer informatie over deze Kleine Beweegsubsidie via Kenniscentrum Sport. Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de kennisupdate via deze link.

‘Het gaat mij in de eerste plaats om het plezier van mijn kinderen’, bedenk ik me terwijl ik voor de zoveelste keer achter de bal aan ren in de regen. Mijn dochter (1,5 jaar) vindt het leuk om de bal weg te gooien en mijn zoon (4 jaar) vindt het grappig als hij en ik er achteraan rennen.’ Lees deze blog van Rebecca

Rebecca Beck, moeder van een zoontje (6) en dochtertje (4), is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van bewegen met kinderen. Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Rebecca wil dan ook iedereen inspireren en motiveren om zoveel mogelijk in te zetten op bewegen! In haar werk combineert ze wetenschappelijke en actuele inzichten over bewegen met succesvolle ervaringen uit de praktijk. Haar insteek is om de kennis praktisch bruikbaar te maken en deze te delen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.