Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Rebecca Beck – Kartrekkers van bewegen in de kinderdagopvang

De medewerkers van de kinderopvanglocatie van mijn dochter hebben in de afgelopen tijd niet stilgezeten. Zo hebben ze, naast het organiseren van de noodopvang, de locatie van top tot teen schoongemaakt en de tuin heringericht.
Rebecca Beck

Ook zijn ze een afgeschermde groep op Facebook gestart voor ouders van kinderen van de locatie. Deze pagina wordt beheerd door twee pedagogisch medewerkers die ook een aantal omgangsregels hebben opgesteld. Zo mogen foto’s en filmpjes niet gedeeld worden buiten de groep om. Doel is om op deze wijze contact te houden met ouders en kinderen.

Ouders, waaronder ik, reageren enthousiast op de activiteiten die de pedagogisch medewerkers via Facebook delen: een yogales voor thuis, het voorlezen van een verhaal of samen bellen blazen. Een mooi nieuw initiatief! Waar ik benieuwd naar ben is hoe zo’n nieuw initiatief tot stand komt en hoe je ervoor zorgt dat het een succes wordt en blijft. Dat is immers ook interessant voor initiatieven op het gebied van bewegen.

Bij Kenniscentrum Sport & Bewegen krijgen we regelmatig de vraag hoe je binnen de kinderopvang beweeginitiatieven en -beleid van de grond krijgt. We hebben daarom Rescon, een onderzoeks- en adviesbureau die gespecialiseerd is in gedragsverandering, de opdracht gegeven hier onderzoek naar te doen. Een van de belangrijkste conclusies van dat onderzoek is dat een enthousiaste kartrekker een belangrijke randvoorwaarde is. Dit kan iemand uit het management zijn, maar ook een pedagogisch medewerker. Deze aanjager creëert draagvlak binnen de organisatie en bewaakt het proces.

‘Het creëren van draagvlak en motivatie is een belangrijke, maar vaak ook de moeilijkste randvoorwaarde’

Wat alle ‘kartrekkers’ gemeen hebben is enthousiasme en affiniteit met bewegen. Waar bij de ene organisatie vervolgens een projectgroep voor de ontwikkeling en uitrol van het beweegbeleid wordt ingesteld, neemt bij een andere de kartrekker het hele proces voor eigen rekening. Vroeg of laat worden logischerwijs altijd het management en de pedagogisch medewerkers betrokken. Het creëren van draagvlak en motivatie bij hen is een belangrijke, maar vaak ook de moeilijkste randvoorwaarde. Immers, hoe zorg je ervoor dat collega’s het niet ervaren als ‘iets erbij’ terwijl ze het al zo druk hebben? En hoe zorg je ervoor dat ze zich voldoende vaardig voelen om hiermee aan de slag te gaan en te blijven?

Andere randvoorwaarden om beweegbeleid succesvol te implementeren zijn:

  • Kennis en bewustzijn van het belang van bewegen voor jonge kinderen bij het management, pedagogisch medewerkers en ouders.
  • Een pakket van activiteiten waarmee je aan de slag kan. Het gaat om activiteiten waarmee bewegen wordt uitgelokt, zoals beweeglessen. Maar ook het opnemen van bewegen in de dagelijkse routine-activiteiten of het aanpassen of beter benutten van de fysieke inrichting (binnen of buiten) vallen hieronder.
  • Tijd en financiën om bijvoorbeeld met een interventie aan de slag te gaan
  • Betrokkenheid van ouders

Uit het onderzoek blijkt verder dat kinderopvangorganisaties behoefte hebben aan ondersteuning bij het op papier zetten van hun visie, missie en beleid. Vaak is bewegen als speerpunt van een organisatie opgenomen of is er een enthousiaste medewerker die hiermee aan de slag wil. Organisaties lopen vervolgens regelmatig vast bij het zetten van vervolgstappen. Immers, op basis waarvan maak je keuzes? Hoe vertaal je beleid naar praktijk? Hoe zorg je ervoor dat het goed geborgd wordt en niet na een tijd weer wegzakt? En met welke wet- en regelgeving moet je rekening houden?

In het onderzoek is de behoefte aan tips en voorbeelden uit de praktijk uitgesproken. Ook wordt het faciliteren van uitwisseling tussen kartrekkers genoemd, bijvoorbeeld online of tijdens een bijeenkomst.

Herken je deze uitdagingen? Wil je ook meer doen met bewegen in (het beleid van) de kinderopvang? Waar heb jij behoefte aan? Wij zijn benieuwd naar jouw mening! Vul de korte digitale peiling in, zodat we inzicht krijgen in de informatie waar je naar op zoek bent en de vorm waarin je deze graag ontvangt. Op basis van de resultaten ontwikkelen we (samen) producten waarmee je aan de slag kunt. Meer informatie over bewegen binnen de kinderopvang vind je op www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/kinderopvang

‘Mama, mag ik naar buiten?’ Het is net 10 uur geweest en de verveling slaat toe bij mijn zoon. Mijn dochter rent, nog voor ik antwoord kan geven, naar de kapstok om haar jas te pakken. ‘Vraag papa of hij met jullie mee wil en niet knuffelen met andere kindjes hoor’, antwoord ik. Lees de vorige blog van Rebecca

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Rebecca Beck, moeder van een zoontje (6) en dochtertje (4), is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van bewegen met kinderen. Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Rebecca wil dan ook iedereen inspireren en motiveren om zoveel mogelijk in te zetten op bewegen! In haar werk combineert ze wetenschappelijke en actuele inzichten over bewegen met succesvolle ervaringen uit de praktijk. Haar insteek is om de kennis praktisch bruikbaar te maken en deze te delen.

1 REACTIE

  1. Graag wil ik reageren op uw blog “Kartrekkers van bewegen in de kinderdagopvang”.
    Als ambassadeur van de Gezonde Kinderopvang (www.gezondekinderopvang.nl) dragen wij ook het belang van randvoorwaarden voor o.a. bewegen uit. Hoe kun je iemand binnen je organisatie kartrekker maken die draagvlak binnen de organisatie creëert en het proces bewaakt?
    Binnen de gezonde kinderopvang is de volgende vraag gesteld:
    “Hoe zorgt u dat uw opvang een gezonde, actieve en veilige omgeving biedt, waar pedagogisch medewerkers en gastouders zelf het gezonde voorbeeld geven? En hoe betrekt u ouders en kinderen hierbij?”Dat doet u met de scholing Een Gezonde Start. Bij de scholing hoort een train-de-trainer, die een stafmedewerker uit uw organisatie opleidt tot coach Gezonde Kinderopvang. De coach wordt hét aanspreekpunt voor gezonde leefstijl binnen de organisatie en schoolt de eigen collega’s structureel in Een Gezonde Start.
    De scholing Een Gezonde Start bestaat allereerst uit een basismodule. Hierin reflecteren de deelnemers op hun eigen leefstijl, gezonde leefstijl in hun organisatie en de interactie met kinderen en ouders. Daarnaast kunnen kinderopvangorganisaties zich naar keuze verdiepen met de themamodules: voeding, beweging, gezond en veilig gedrag & veilige omgeving.
    Ik wil ook graag reageren op het verhaal als directeur van een kleine organisatie. Ik ben zelf opgeleid tot coach gezonde kinderopvang en ben begonnen met het onderwerp Bewegen. Ik ben zelf de train de trainer Beweegkriebels gaan volgen en heb in samenwerking met Sportservice Schagen een training verzorgd voor diverse pedagogisch medewerkers in de kop van Noord-Holland. Mijn medewerkers zijn erg enthousiast en samen hebben we in het programma van de dag, beweegmomenten ingelast. Wij werken met Uk&Puk en daarin kun je heel goed beweegactiviteiten verwerken. Er komt dus niets bij, we verrijken juist allerlei activiteiten!
    Mijn conclusie is ook dat een kartrekker heel belangrijk is. Juist de coach gezonde kinderopvang heeft overzicht in alle thema’s die spelen binnen een organisatie en kan die thema’s ook koppelen aan elkaar en verankeren in het beleid van een organisatie.
    Marja Schmitz
    Directeur Kinderopvang Hoi Pipeloi te Schagerbrug
    Ambassadeur Gezonde Kinderopvang
    Trainer Beweegkriebels
    Trainer Uk&Puk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.