Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Rebecca Beck – Beweegspelletjes voor motorische ontwikkeling

Wist je dat de basis voor een goede motorische ontwikkeling al in de eerste zes maanden na de geboorte wordt gelegd? En weet je hoe je hier als pedagogisch medewerker een positieve bijdrage aan levert? Ik heb tips voor je!
Rebecca Beck

De afgelopen periode heb ik meerdere webinars over dit thema mogen verzorgen. Erg leuk en leerzaam om te doen! Wat mij opviel, iets wat ik eigenlijk al wist maar wederom bevestigd werd: pedagogisch medewerkers zijn erg creatief!

Pedagogisch medewerkers dragen bij aan motorische ontwikkeling door bijvoorbeeld het aanbieden van veilig speelgoed en faciliteiten die bewegen stimuleren. Maar ook door zelf het herhalen en het variëren van bewegingen veelvuldig met jonge kinderen te oefenen. Dit zijn zomaar een aantal ‘eye openers’ uit het webinar ‘motorische ontwikkeling nul tot vierjarigen’. Die webinars gaf ik niet alleen, dit deed ik met collega Jamilla Vervoort van Kenniscentrum Sport & Bewegen in samenwerking met onder andere PPINK en Gezonde Kinderopvang. Ik leerde over de (on)mogelijkheden van webinar(programma’)s en ontdekte de grote belangstelling voor dit thema. Ook viel het me op dat de deelnemers erg actief deelnamen en enthousiast op onze kennis reageerden. Een waardevolle ervaring!

Wat me ook opviel, is de enorme creativiteit bij pedagogisch medewerkers. In de eerste paar webinars vroegen we de deelnemers namelijk om leuke, eenvoudige beweegspelletjes met ons te delen. Niet zomaar beweegspelletjes, maar beweegspelletjes waarmee je specifiek werkt aan de motorische ontwikkeling van kinderen.

Kort wat achtergrondkennis: bij de motorische ontwikkeling van kinderen onderscheiden we de grove en fijne motoriek. Bij fijne motoriek gaat het om de kleinere bewegingen en handmotoriek zoals schrijven, tekenen of knutselen. Bij grove motoriek, waar we tijdens het webinar vooral bij stilstonden, gaat het om de grote bewegingen. Denk aan rollen, kruipen, lopen, zwaaien en springen.

‘We vroegen de deelnemers om aan de hand van de ‘De Schijf van 10!’ beweegspelletjes te bedenken en met ons te delen’

Motorisch vaardig zijn betekent dat je fundamentele bewegingsvaardigheden beheerst, ofwel de grondvormen van bewegen. Het veelgebruikte Athletic Skills Model spreekt van ‘De Schijf van 10!’: balanceren en vallen, stoeien en vechten, gaan en lopen, springen en landen, rollen, duikelen en draaien, gooien, vangen, slaan en mikken, trappen, schieten en mikken, klimmen en klauteren, zwaaien en slingeren, bewegen op- en maken van muziek. Het is belangrijk dat kinderen veel bewegen in een uitdagende en gevarieerde omgeving en zich de verschillende grondvormen van bewegen eigen maken.

We vroegen de deelnemers om aan de hand van de ‘De Schijf van 10!’ beweegspelletjes te bedenken en met ons te delen. Dat leverde binnen zeer korte tijd een lange lijst van creatieve, leuke en eenvoudige beweegspelletjes op. We hebben een selectie uit al die spelletjes gedeeld op ons platform Alles over Sport: Leuke eenvoudige beweegtips voor de allerjongsten.

We hopen dat ze jou inspireren en dat je ze in gaat zetten binnen je eigen kinderopvang. Ook kun je ze delen met ouders in bijvoorbeeld een nieuwsbrief, (groeps)app of via je social media-kanalen. Als ouder vind ik ze namelijk ook erg leuk om thuis in te zetten. Ik probeer ze allemaal uit met mijn zoon (net 5 jaar) en dochter (2 jaar). Zij vinden vooral de spelletjes ‘Kom uit mijn huisje’ en ‘Hide and seek’ erg leuk. Welke spelletjes vinden de kinderen waar jij meer werkt het leukst?

Je raadt het waarschijnlijk al, maar ik wil je uitdagen om zoveel mogelijk beweegspelletjes zo vaak mogelijk te oefenen met de kinderen binnen jouw kinderopvang. Besteed daarbij extra aandacht aan de grondvormen van bewegen waar je nu nog niet zoveel mee doet en stimuleer zo de motorische ontwikkeling van de kinderen binnen jouw kinderopvang!

Wil je meer weten over de motorische ontwikkeling van kinderen? In de laatste Kennisupdate Jeugd van Kenniscentrum Sport & Bewegen stond dit thema centraal. Je vindt er nog meer praktische tips en achtergrondkennis. Ook wordt de Week van de Motoriek (5-9 oktober) aangekondigd. Zet je die vast alvast in de agenda?

‘Afgelopen donderdag deden mijn zoontje en ik onze regenlaarzen en -jassen aan en gingen we erop uit. Het miezerde op het moment dat we op het schoolplein aankwamen. Net toen ik bedacht dat het zo jammer is dat ‘onze’ BSO de kinderen binnen houdt als het regent, stormden de kinderen het plein op.’ Lees de vorige blog van Rebecca

Rebecca Beck, moeder van een zoontje (6) en dochtertje (4), is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van bewegen met kinderen. Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Rebecca wil dan ook iedereen inspireren en motiveren om zoveel mogelijk in te zetten op bewegen! In haar werk combineert ze wetenschappelijke en actuele inzichten over bewegen met succesvolle ervaringen uit de praktijk. Haar insteek is om de kennis praktisch bruikbaar te maken en deze te delen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.