Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Pauline Schellart – Mix en match

Michel Vandenbroeck, hoogleraar gezinspedagogiek, benadrukte in een uitzending van Brandpunt op 3 november jl. dat gesegregeerde opvang geen goede resultaten oplevert voor kinderen. Je moet kinderen met achterstanden en kinderen van gegoede ouders niet in aparte groepen plaatsen.
Pauline Schellart-directeur Kober groep.jpg

Het is één van de grootste uitdagingen voor Nederland om die segregatie op te heffen.  Mee eens! Als pedagoog, als kinderopvangdirecteur, als moeder én als burger die graag een vreedzame, democratische samenleving wil.

We hebben nu binnen één gemeente kinderen die vanuit vier verschillende financieringspotjes een voorschoolse voorziening bezoeken: armoedebeleid, kostwinnersregeling, VVE-middelen én kinderopvangtoeslag. En vaak wordt ervoor gekozen die kinderen in aparte groepen op te vangen. Segregatie dus. Is het niet hoog tijd dat we alle kinderen samen laten opgroeien in één betaalbare en kwalitatief goede voorschoolse voorziening?

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat goede kinderopvang goed is voor kinderen. Bijvoorbeeld uit onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Elly Singer van de Universiteit van Amsterdam, die jarenlang het gedrag van jonge kinderen bestudeerde. Jonge kinderen die naar een goede crèche gaan, zijn slimmer, socialer en hebben meer zelfvertrouwen dan thuisblijfkinderen. Door dagelijks met andere kinderen te spelen, ontwikkelen ze sterkere sociale vaardigheden (bron: AD, 24-03-2011).

Op KinderopvangTotaal werd in september 2013 geschreven over het onderzoek van de Radboud Universiteit met de titel Kinderen socialer door kinderopvang. De strekking was dat kinderen met een grotere variëteit in sociale contacten, zoals kinderen op de kinderopvang, zich beter konden inleven in andere kinderen.

‘Jonge kinderen die naar een goede crèche gaan, zijn slimmer, socialer en hebben meer zelfvertrouwen dan thuisblijfkinderen’

Die onderzoeken blijven vaak onderbelicht. Ook in de Brandpuntuitzending werd enkel in een bijzinnetje aangegeven dat het aantal contacturen van het huidige VVE-beleid te miniem is om echt een bijdrage te kunnen leveren aan het bestrijden van achterstanden. Dat betekent dus meer investeren, zodat kinderen vaker naar een voorschoolse voorziening kunnen.

Kinderen zijn de toekomst. Als we een samenleving willen waarin mensen samen leven en werken, zich in elkaar kunnen verplaatsen en de dialoog met elkaar aangaan, dan moeten we beginnen bij het begin. Dan laten we kinderen samen opgroeien. Een goede én voor alle kinderen toegankelijke voorziening  legt een belangrijk fundament voor de toekomstige samenleving.

In haar vorige weblog nam Pauline haar hoed af voor minister Asscher, maar voor de feesthoed is het nog iets te vroeg. Lees haar weblog >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.