Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Nathalie Camacho – 3 tips om minder hard te werken

Ik zie veel hardwerkende professionals in de kinderopvang, zowel de pedagogische medewerkers als de coaches en managers. Ze werken zich allemaal een slag in de rondte, ze hebben zoveel te doen en ze willen het graag goed doen voor iedereen. Maar door dit te doen verliezen ze, zonder hiervan bewust te zijn, uiteindelijk het kind uit het oog. In deze blog geef ik je 3 tips om minder hard te werken, voor meer pedagogische kwaliteit.
Nathalie Camacho.

Door minder hard te werken heb je meer oog voor wat er op dat moment gebeurt en nodig is. Als je als een malle van afspraak naar afspraak sjeest of tussendoor even snel alle mailtjes beantwoordt, gebeurt dit niet met volle aandacht. De kans wordt groter dat je signalen mist van je teams, of je ziet ze wel maar hebt niet de tijd en ruimte om er dan wat mee te doen.

Ook zullen teamleden zien dat je als coach of manager het heel druk hebt, en besluiten om niet alles met je te delen om ook jou te ontzorgen, totdat de nood echt hoog is waar uiteindelijk nog meer tijd in gaat zitten. Vervolgens heeft dit allemaal effect op de samenwerking, wat zijn weerslag weer heeft op de pedagogische kwaliteit.

Op de groep zie ik hetzelfde gebeuren, pedagogische medewerkers die een hoge werkdruk ervaren zijn vooral taakgericht bezig. De bekende voorbeelden zijn: de was, de schoonmaak en administratie. Deze lijken uiterst belangrijk, kosten veel tijd en hoe hoger de werkdruk hoe langer ze ermee bezig zijn (vooral ook in hun hoofd). Deze medewerkers schieten dan in een soort organiseerstand, waardoor ze minder gericht zijn op aandacht hebben voor de kinderen op de groep.

‘Zet op nummer 1: bijdragen aan kinderen de beste start van hun leven geven’

Om daar verandering in te brengen is het van belang om echt minder hard te willen werken. Nu dan de 3 tips:

1. Verplaats je in het kind.

Ik stel mezelf en anderen vaak de vraag; wat voor invloed heeft dit uiteindelijk op de kinderen, wat hebben ze nodig? In de kern is alles wat we doen binnen de kinderopvang ervoor bedoeld om alle kinderen de beste start te geven. Dragen jouw besluiten en handelen daaraan bij?

2. Breng ordening aan in je dagelijks werk

Door drukte en waan van de dag, lijkt alles prioriteit te hebben. Het is dan ook moeilijker te overzien wat belangrijk is voor nu en wat ook later kan. Als je elke werkdag start met een top 3 van wat belangrijk is kan je makkelijker je focus houden en laat je je minder snel afleiden. Zet op nummer 1: bijdragen aan kinderen de beste start van hun leven geven.

3. Creëer ‘niet storen’-momenten

Het is nu heel gemakkelijk om je telefoon op niet storen te zetten, zorg dat je dit ook doet als je geconcentreerd aan het werk gaat. Het kost je ontzettend veel tijd als je telkens gestoord wordt, na elke keer gestoord worden kost het veel tijd om weer in dezelfde concentratiemodus verder te gaan. Ook een niet storen bordje heeft effect. Met wat uitleg zijn collega’s er snel aan gewend en je houdt hierdoor echt meer tijd over op je dag. Tijd die je vervolgens kan besteden aan wat er op dat moment nodig is in bijvoorbeeld je team(s).

‘Ik zie heel duidelijk het parallel van wat baby’s nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen. Dit heeft een coachee namelijk ook nodig om zich optimaal te ontwikkelen. Deze randvoorwaarden schep jij als coach. In deze blog geef ik 3 tips vanuit het perspectief van de baby om waardevol te coachen.’ Lees de vorige blog van Nathalie

Nathalie Camacho
Nathalie Camacho is eigenaar van ForsaPedagogiek.com en werkzaam als pedagogisch coach/beleidsmedewerker bij Ska kinderopvang. Ze gelooft dat de kinderopvang echt van betekenis is in de ontwikkeling van kinderen. Als coach, spreker en trainer deelt ze haar passie, kennis en kunde over het creëren van sterke teams met 'harTwerkende' professionals. Zo helpt ze kinderopvangorganisaties bouwen aan een sterke pedagogische omgeving. Haar focus ligt op aandacht voor het team, aandacht voor het jonge kind en aandacht voor ontwikkeling met als resultaat ontspannen werken, werkgeluk en pedagogische kwaliteit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.