Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Marja Schmitz – Bewust omgaan met sociaal-emotionele ontwikkeling

Aandacht voor sociaal-emotionele ontwikkeling gaat vaak vanzelf bij een kinderdagopvangorganisatie. Toch kan het goed zijn om er bewust mee bezig te zijn. De scholing Een Gezonde Start helpt daarbij.
Marja Schmitz is directeur van Hoi Pipeloi

Hoe leer je kinderen omgaan met hun emoties en met elkaar? Dat doe je door dingen uit te leggen, door kinderen te stimuleren, door grenzen te stellen… Zo zijn er allerlei interactievaardigheden die pedagogisch medewerkers toepassen. Als coach Gezonde Kinderopvang leid ik mijn collega’s op volgens de scholing Een Gezonde Start. Een van de thema’s in de scholing is sociaal-emotionele ontwikkeling. Daarbij merk ik dat collega’s al heel veel interactievaardigheden toepassen. Vaak gaat dat vanzelf.

De scholing zorgt ervoor dat pedagogisch medewerkers zich ontwikkelen van ‘o nbewust bekwaam’ naar ‘bewust bekwaam’. En dat is een belangrijk onderscheid. Als je bewust handelt, zie je het effect van wat je doet. Daardoor ben je in staat om doelgericht te handelen. Dat maakt je werk als pedagogisch medewerker waardevoller. En je wordt er deskundiger van: je bent bijvoorbeeld beter in staat om ouders uitleg te geven over de groepsregels. Bewust bezig zijn met sociaal-emotionele ontwikkeling brengt je een stap hoger.

Maar terug naar de kinderen, want daar is het ons natuurlijk om te doen. Sociaal-emotionele ontwikkeling kun je heel speels aanpakken. Wij hebben sinds een paar jaar een moestuin op ons kinderdagverblijf. Het leuke daarvan is dat je veel met z’n allen doet: zaaien, oogsten en proeven. Doordat kinderen elkaar zien eten, worden ze nieuwsgierig en doen ze mee. In het oogstseizoen spelen we een groentewinkel na, waar kinderen met elkaar boodschappen doen. Zo komen alle interactievaardigheden aan bod, van uitleggen en stimuleren tot en met begeleiden.

In het pedagogisch beleid van veel kinderopvangorganisaties ligt de nadruk op beweging en voeding. Dat is niet verwonderlijk: bewegen en gezond eten leveren snel zichtbare resultaten op. Maar sociaal-emotionele ontwikkeling vormt de basis van alles. Als ik het tijdens de scholing over dit onderwerp heb, krijg ik vaak als reactie: maar dat doen we allemaal al! Dat klopt, en dat blijven we doen. Maar we doen het voortaan nog bewuster.

Marja Schmitz is directeur van Hoi Pipeloi (kinderdagverblijf en BSO) in Schagerbrug (www.hoi-pipeloi.nl). Wilt u advies over hoe u in uw kinderopvang aan de slag gaat en blijft met Gezonde Kinderopvang? Marja is een van de ambassadeurs Gezonde Kinderopvang en helpt u graag!

Sociaal-emotionele ontwikkeling is een van de thema’s die in de aanpak Gezonde Kinderopvang centraal staan. Kijk op Gezondekinderopvang.nl voor meer informatie voor dagopvang en BSO.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.