Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Marijke Schuurkes (PPINK) – Wat knaagt er aan het Personenregister?

Tegen het principe van een Personenregister in de kinderopvang kan niemand zijn, maar er zijn nog wel wat praktische punten die knagen. PPINK-voorzitter Marijke Schuurkes noemt er drie.

Waar prooien zijn, zijn roofdieren. Dat geldt ook in de kinderopvang en gastouderopvang. Om kinderen nog meer bescherming te bieden, start op 1 maart het Personenregister. Je moet je inschrijven met een geldige VOG en je werkgever koppelt je vervolgens aan de organisatie. Je valt dan onder de continue screening en is er iets loos met je, dan krijgt je werkgever een seintje van de GGD om actie te nemen.

Voor pm’ers met een vast contract geldt de screening al sinds 2013. Maar vanaf maart geldt het register ook voor tijdelijke krachten, uitzendkrachten, stagiair(e)s, vrijwilligers, huisgenoten van gastouders en ‘regelmatige’ bezoekers. Dat zal de bescherming ten goede komen, hoop ik. Alles wat kinderen beschermt tegen kwaadwillenden is de moeite waard. Je kunt dus niet tegen zo’n register zijn.

Toch knaagt het. Ik noem drie punten. Eén. Het register zorgt er niet voor dat de sector 100 procent waterdicht tegen kindermisbruik is. Als je nooit gepakt bent voor een (relevant) strafbaar feit, kun je gewoon werken in de kinderopvang of gastouderopvang. We zullen op de werkplek verdacht moeten blijven op signalen van kindermishandeling én die moeten durven aankaarten. Zelf nadenken en ogen openhouden werkt altijd beter dan vertrouwen op een systeem.

‘We mogen de bescherming van de werknemer niet uit het oog verliezen’

Twee. Ook als je alleen verdacht wordt van een strafbaar feit (het is nog niet bewezen, je bent nog niet veroordeeld), krijgt je werkgever al een seintje dat de VOG niet meer geldig is. Je baas krijgt dan het advies om je op non-actief te zetten en aan te sturen op beëindiging van het contract met wederzijds goedvinden. Eenzijdig ontslaan mag niet op basis van een signaal van de GGD. Dat kinderen beschermd moeten worden: geen discussie. Dat hangend een juridische procedure iemand op non-actief wordt gezet: snap ik. Maar de ene verdenking is de andere niet. Bij een heterdaad zul je mij niet horen dat iemand al ontslag krijgt voordat hij/zij veroordeeld is. Alleen: we weten allemaal dat vergissen menselijk is en dat een heksenjacht op de loer ligt. Zolang er gerede twijfel is of iemand ook inderdaad een strafbaar feit heeft begaan, vind ik dat we de bescherming van de werknemer niet uit het oog mogen verliezen.

Drie. Ook voor een stage moet je een VOG aanvragen en in het register staan. Maar wie vier maanden niet gekoppeld is aan een houder, wordt weer geschrapt uit het register. Doe je een volgende stage, dan moet je opnieuw een VOG aanvragen en betalen. DUO wijst erop dat je vóór die tijd een bericht krijgt met de vraag of je je inschrijving wilt verlengen. Dat kan met 9 maanden. Nog even daargelaten of het de school, de student of de werkgever is die de VOG betaalt, denk ik toch: kan dat niet anders? De sector is gebaat bij voortdurende instroom van nieuw personeel, dus leg dan geen extra drempels op. De school is gebaat bij studenten die de opleiding kunnen afmaken, dus zou zij eigenlijk bij aanvang van de studie al moeten weten of iemand überhaupt straks aan de slag kan. Voor studenten is het frustrerend om pas als ze stage gaan lopen te horen dat ze door een jeugdzonde nooit toegang krijgen tot de sector. Het register bedoelt veiligheid te scheppen; het is geen geldmachine. Dus waarom regelen we het niet zo dat een student kinderopvang bij aanvang van de studie een VOG aanvraagt, zich inschrijft in het register en gedurende de studie in de continue screening blijft. Het lijkt mij een fluitje van een cent. Want DUO beheert het register, en DUO weet wie er allemaal student zijn. Het scheelt een hoop werk, een hoop onduidelijkheid en een hoop geld. Ik zeg: doen!


In haar vorige blog schreef Marijke een verhaal over stakende leraren. ‘Ze willen een betere beloning en minder werkdruk. En ze vinden het niet te verteren dat er wel 1,4 miljard belastingvermindering voor het grote bedrijfsleven beschikbaar is, maar onvoldoende geld voor hardwerkende leerkrachten.’ Lees haar blog hier


 

Marijke Schuurkes (56) is voorzitter van PPINK (beroepsvereniging van professionals in de kinderopvang). Marijke heeft de driejarige opleiding KV/JV gedaan en is begonnen in het peuterspeelzaalwerk in Tilburgse achterstandswijken. Middels bijscholing heeft ze zich gespecialiseerd tot pedagogisch coach en werkt ze in die functie voor de Kinderopvanggroep in Tilburg.

2 REACTIES

  1. Vanuit PPINK nog even een aanvulling: als je vier maanden niet gekoppeld bent geweest aan een werkgever, word je uitgeschreven. DUO wijst erop dat je vóór die tijd een bericht krijgt met de vraag of je je inschrijving wilt verlengen. Dat kan met 9 maanden. Strikt genomen kun je zo als student de tijd overbruggen tot je nieuwe stage, en dat scheelt geld voor een nieuwe VOG. Ik zie dat een zeventienjarige nog niet meteen doen. Bovendien zijn wij groot voorstander dat een student vanaf start opleiding kan worden ingeschreven. Zoals gezegd scheelt dat een hoop gedoe en bevordert het het doel van het register.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.