Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Marianne van Hall – Doorgeschoten regelzucht? Kassa!

'De regels voor de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland zijn nodeloos ingewikkeld'. Dat stelt Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk. 'Het starten, exploiteren en de wijze waarop het toezicht in de kinderopvang gebeurt, kunnen een stuk eenvoudiger. Kinderen hebben goede wettelijke bescherming nodig, maar we zijn nu te ver doorgeschoten in onze regelzucht', meent het adviesorgaan.
Blog Marianne van Hall - Doorgeschoten regelzucht? Kassa!

Tja, wij van de kinderopvang herkennen dit! De lat komt hoger en hoger te liggen en wij proberen allemaal wanhopig om daar overheen te springen…! Maar tegelijkertijd vragen we ons wel af, of dit nu echt is waar ouders op zitten te wachten. Want de regels zijn niet alleen nodeloos ingewikkeld, maar ook nodeloos duur. En misschien is dat nog wel erger in deze tijd!

In ditzelfde land waarin we de lat voor de kinderopvang blijven verhogen met steeds nieuwe regels die leiden tot steeds grotere schijnveiligheid, kiezen ouders massaal voor andere opties. Misschien is het goed om eens nuchter naar een aantal regels te kijken? Neem het besluit tot voortdurende screening van medewerkers in de kinderopvang: kosten voor de kinderopvang 4,5 miljoen extra! Kassa! En waarom kennen we eenzelfde regel niet voor onderwijspersoneel of (schrijnend voorbeeld) zwembadpersoneel?


‘Kinderen hebben goede wettelijke bescherming nodig, maar we zijn nu te ver doorgeschoten in onze regelzucht. Schijnveiligheid. En ouders kiezen massaal voor andere opties.’

Nog een voorbeeld: ik kan een heel blog vullen over het nieuwe bouwbesluit 2012, waarin de regels sterk vereenvoudigd zouden worden. Maar helaas, ook hier weer, niet voor de kinderopvang! Er moet verplichte doorschakeling komen naar de brandweer: kosten 1490 euro per locatie per jaar! Kassa! En dat terwijl elke medewerker van elke locatie bij brand toch gewoon 112 zal bellen en direct tot ontruiming overgaat.

Neem invoering van het vierogenprincipe: Actal schrijft terecht dat de regels voor het bepalen van de beroepskracht-kindratio nu al veel te gedetailleerd zijn, maar met invoering van het vierogenprincipe wordt dat nog ingewikkelder; en laten we eerlijk zijn, ook daarbij is de opbrengst weer vooral schijnveiligheid! Daar komt nog bij dat al die regels heel beperkend werken. Het roosteren is een mega-klus: één medewerker op 6 kinderen, globaal tenminste, medewerkers worden gedwongen om de leeftijd van de aanwezige kinderen op maand nauwkeurig bij te houden en -let op- een kind mag nooit op meer dan 2 groepen zitten! Natuurlijk kun je ook minder nauwkeurig tellen, maar dat zal betekenen, dat je als organisatie meer personeel moet inzetten en tja…dat werkt natuurlijk weer kostenverhogend!

Terwijl kinderopvangorganisaties zich nog steeds het vuur uit de sloffen lopen om het de GGD, de minister, BOinK, etc. naar de zin te maken, haken ouders massaal af! Het wordt te duur: logisch!

Dan laten ze hun kind liever opvangen door de buren. Geen regels, geen kosten, terug naar AF! Is dat wat we willen…?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.