Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Manuela Spaninks- Centen op de bank

Ik vroeg laatst aan een directeur hoe hij het jaar 2012 had afgesloten. Hij was eigenlijk wel tevreden. De begroting was gehaald en het resultaat was positief. Enig doorvragen leverde op dat het resultaat echter alléén positief was als gevolg van een vrijval van een aantal voorzieningen. Was deze vrijval er niet geweest, dan was het resultaat negatief geweest. Hoe zat het dan met de liquiditeit? Euh, tja, het banksaldo daalde wel snel, dat was misschien inderdaad toch wel zorgelijk…
Blog Manuela Spaninks- Centen op de bank

Ik vind het iedere keer weer opvallend hoeveel ondernemers gewoon zijn te sturen op (boekhoudkundig) resultaat. Zeker omdat je van ‘resultaat’ uiteindelijk niet kunt eten. Als je centen op de bank simpelweg ‘op’ zijn, ga je uiteindelijk toch echt failliet.

We hebben helaas al veel faillissementen voorbij zien komen in 2012 en 2013. En als het tegen zit volgen er nog méér. Zo las ik recent in de krant dat maar liefst 350 tot 400 werkgevers in de kinderopvang achterlopen met het betalen van vakantiegeld, eindejaarsuitkering of zelfs salarissen. Dat is ruim 10% van het totale aantal organisaties voor kinderopvang. Zorgelijk!

Ik zeg altijd maar weer (en ik ben niet de enige, er zijn boeken vol over geschreven): Cash is King. Kijk niet naar het resultaat maar kijk naar je banksaldo. Zo lang dat positief is én zo lang je verwacht aan je toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen is er niet zoveel aan de hand.


‘Cash is King. Kijk niet naar het resultaat maar kijk naar je banksaldo’

Sturen op liquiditeit vereist wel een andere manier van kijken naar de cijfers. Maak een liquiditeitsprognose. Gedetailleerd, want als je de situatie per maand bekijkt kan het er prima uitzien. Als je echter op de 25e de salarissen moet betalen terwijl de maandelijkse incasso pas op de 28e wordt gedraaid, dan heb je toch voor die 3 dagen ‘extra’ geld nodig. Maak ook een inschatting van de inkomsten en uitgaven voor de toekomstige maanden. Dan kun je anticiperen op een eventueel tekort door nu al contact met je crediteuren te zoeken en uitstel te vragen. Je staat er waarschijnlijk nog versteld van hoe bereidwillig crediteuren zijn om hieraan mee te werken.

Een liquiditeitsprognose kan een faillissement natuurlijk niet voorkomen. Maar het geeft wel inzicht en de mogelijkheid om tijdig actie te ondernemen. Dat is al een hele belangrijke stap. Het is eigenlijk net als thuis, want dan kijk je ook eerst in je portemonnee voordat je die ene grote aankoop doet.

Laten we komende maand dus allemaal aan onze collega ondernemer of manager vragen of hij of zij enig idee heeft van het actuele banksaldo en de verwachte toekomstige ontwikkeling daarvan. Geen idee? Dan is het zeker tijd voor een gedegen liquiditeitsprognose!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.