Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Kirsten Fröhlich – Griepprik, ja of nee?

Er is een griepepidemie in Nederland. In de kinderopvang merken we dit ook. Kinderen die ziek thuisblijven of met een flinke dosis paracetamol of andere koortsremmer toch gebracht worden, leraren die ziek zijn waardoor lessen uitvallen en er een beroep wordt gedaan op de bso. Maar ook zieke collega's. Collega's die je niet kunt missen op de groep en die vaak met veel kunst- en vliegwerk moeten worden vervangen.
blog-kirsten-frohlich-gesputter-en-gesnotter

Scholen en kindercentra zijn besmettingshaarden; een verzamelplaats van rondwarende virussen. Jonge kinderen zijn vatbaarder dan volwassenen. Omdat zij nog weinig in aanraking zijn gekomen met verkoudheidsvirussen, hebben ze nog weinig weerstand opgebouwd. Daarnaast zitten kinderen op school en op de kinderopvang vaak dicht op elkaar in niet altijd even goed geventileerde ruimtes, waardoor ze elkaar gemakkelijk kunnen besmetten. Het gevolg is dat sommige jonge kinderen soms wel tien keer per jaar verkouden worden.

Is een griepprik voor medewerkers in de kinderopvang zinvol?

Onlangs riep viroloog Osterhaus op om alle leraren te laten vaccineren, om zo de uitval van lessen op scholen en alle maatschappelijke gevolgen die dit heeft terug te dringen. In de gezondheids- en ouderenzorg is heel gebruikelijk dat de werkgever de griepprik aanbiedt voor werknemers. Het vaccineren van medewerkers  is dan in het belang van kwetsbare patiënten en ouderen, voor wie de griep fataal kan zijn.  Maar er zijn ook andere afwegingen om werknemers een griepprik aan te bieden. Bijvoorbeeld het terugdringen van het ziekteverzuim. Werknemers die met jonge kinderen werken en dagelijks veel ouders ontmoeten, lopen nu eenmaal een grote kans om besmet te worden. Overigens kan een werkgever een werknemer nooit verplichten zich te laten vaccineren.

Vaste gezichten criterium  

Een pedagogisch medewerker die zich ziek meldt, betekent voor de kinderen vaak een ander gezicht op de groep.  Met het in werking treden van de nieuwe wet IKK is er een verscherpt ‘vaste gezichten criterium’ gaan gelden.  Eind 2017 ontstond er onrust omdat het er even op leek dat de toezichthouders GGD GHOR Nederland en de VNG  een onvoldoende zouden gaan uitdelen als een kinderopvangorganisatie vanwege overmacht niet aan het vaste gezichtencriterium op een babygroep zou kunnen voldoen. Staatssecretaris Van Ark liet uiteindelijk weten dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend en dat kinderdagverblijven niet direct in overtreding zijn als zij door ziekte of een calamiteit een invaller op de groep moeten zetten. Van belang is wel dat de houder onderbouwt hoe hij/zij bij afwezigheid van het vaste gezicht zoveel mogelijk stabiliteit biedt, bijvoorbeeld door een vaste invaller in te zetten die al bekend is bij de kinderen.

Hygiëne maatregelen

Goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken. De griep en verkoudheidsvirussen zitten in snot, slijm en speeksel. De verspreiding van het griepvirus verloopt voornamelijk via de handen. Door vaak en langdurig handen wassen en bijvoorbeeld deurknoppen en kranen zeer regelmatig schoon te maken met desinfecterende doekjes, verklein je de kans op besmetting. Wie met kinderen werkt, weet dat het bijna ondoenlijk is om deze maatregelen consequent door te voeren.

De griepprik verkleint het risico om griep op te lopen en het vermindert ook de klachten en de complicaties van griep. De effectiviteit van de griepprik was vorig jaar 48 procent. Dat betekent  twee keer zo weinig kans op griep als je de prik hebt gehad.  Hoe denken pedagogisch medewerkers hierover? Zou jij een griepprik  halen wanneer deze gratis werd aangeboden door je werkgever?

Reageer onder de blog!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.