Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Knorren – Meer verbinding, meer kansengelijkheid!

Mijn onderwerp voor deze blog blijft me bezighouden. Meer kansengelijkheid voor kinderen; dat wil toch iedereen? Ik wel in ieder geval. En ik zou iedereen willen uitdagen, of liever uitnodigen, om er dan ook concreet werk van te maken. Laten we niet blijven hangen in adviezen, ambities en praatpapieren, maar daadwerkelijk iets doen!
blog-jolanda-knorren-
Jolanda Knorren

De Sociaal Economische Raad (SER) is er in het advies ‘Een kansrijke start voor alle kinderen: naar inclusieve en toegankelijke voorzieningen voor kinderen van 0-13 jaar’ klip-en-klaar over: maak kinderopvang toegankelijk, betaalbaar en eenvoudig. Kinderopvang, inclusief BSO, is van groot belang voor de arbeidsparticipatie van ouders, het combineren van arbeid en zorg én levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen, het verminderen van achterstanden en het bevorderen van gelijke kansen. Lijkt mij toch duidelijk!

Ik ben blij dat het SER-advies op ons pad is gekomen. Het positioneert kinderopvang namelijk in een brede, maatschappelijke context. Als onderdeel van een kansrijke omgeving. Doordat we binnen Raster actief zijn voor jong tot oud, in kinderopvang én welzijn, en daarmee binnen veel verschillende contexten, zijn we in staat bij te dragen aan die kansrijke omgeving en deze te verrijken. En omdat we kunnen bijdragen, vind ik dat we dat ook ‘verplicht’ zijn te doen. Niet alleen door de verbindingen binnen onze organisatie te benutten, maar zeker ook met behulp van de kennis en kunde van inwoners en andere organisaties.

Daarnaast sluit het advies perfect aan op ons Uitnodigingsdocument ‘Kindcentra: droom en bouw met ons mee!’; we zijn dus al begonnen! Met als sleutelwoord samenwerking. In het document formuleren we onze droom en ons verlangen, net als theoretische inzichten, de redenen waarom we hier samen met organisaties en ouders aan willen werken en wat we daarbij, als organisatie, te bieden hebben. Belangrijk is dat we vanuit gezamenlijke ambities iets gaan doen. Zodat we alles wat we in huis hebben aan expertise, talenten, ambities, motivatie en passie kunnen inzetten voor de meest kansrijke start voor alle kinderen.

‘Samen kunnen we een context creëren waarbinnen kinderen kunnen ontdekken wie ze zijn’

Wat helpt ons verder richting de droom van kansengelijkheid? Ik heb daar zeker zo mijn gedachten over. De verbinding en verbetering van specifieke kennis en kunde bijvoorbeeld. De intensivering van programma’s: dus niets kortdurend aanbieden, maar intensief en langdurig. In Deventer is gelukkig veel rugwind voor deze ideeën; de gemeente doet meer dan gemiddeld en spant zich onder andere maximaal in om alle kinderen te laten peuterspelen. Speciale ‘Toeleiders Voor- en vroegschoolse educatie’ maken dit mogelijk door, samen met ouders, belemmeringen te signaleren, benoemen en weg te nemen. ‘En passant’ leren ze zo een gezin kennen en kunnen ze voor alle gezinsleden van betekenis zijn.

Een ander idee is een betere en slimmere inzet van personeel. Mooi voorbeeld zijn onze combinatiemedewerkers die een deel van hun uren maken in de Kinderopvang en een deel als Kinderwerker, in de Deventer buurten. Zo ontstaat verbinding tussen kinderopvang en de wijk binnen één functie en bied je medewerkers een andere uitdaging door anders om te gaan met hun expertise, zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt.

Deze ideeën, en meer, staan uitgewerkt in ons Uitnodigingsdocument. Dat is een aftrap, letterlijk een uitgestoken hand. We hopen dat u, als lezer, erop wilt reageren. Eraan mee wil schrijven. Het deelt met andere organisaties in uw lokale setting als het u inspireert. Samen kunnen we een context creëren waarbinnen kinderen kunnen ontdekken wie ze zijn en hoe ze (willen en kunnen) zijn. Zodat ze impact hebben op hun eigen leren, hun toekomst en die van anderen. Daar hebben we elkaar voor nodig. Zodat we, om in de terminologie van het SER-advies te blijven, samen, als één team, werken aan de meest kansrijke start voor kinderen van 0-13 jaar.

Ik doe mijn werk met een reden: ik zet mij in voor kinderen of volwassenen die geen stem hebben. En vind het boeiend iets teweeg te brengen, mensen aan het denken te zetten en soms ben ik ook een tikkeltje eigenwijs. Omdat ik probeer zoveel mogelijk feeling te houden met de mensen waar ik het voor doe. En omdat we als samenleving een aantal vraagstukken samen moeten oppakken; ieder vanuit zijn eigen rol. Lees de vorige blog van Jolanda

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.