Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jacqueline Butti – Wie ben jij?

In de kinderopvang werken pm'ers met een uiteenlopende achtergrond qua opleiding. Meestal hebben ze een gerichte opleiding voor kinderopvang gevolgd maar er zijn ook regelmatig mensen die uit het onderwijs of gerelateerde beroepen komen.
Jacqueline Butti-Korein Kinderplein.jpg
'Vooral bij discussies in het team over opvoeden is het erg belangrijk dat je je er bewust van bent waar je mening

Daarmee krijg je een brede basis van kennis binnen de kindercentra waar je veel voordeel van kunt hebben. De andere kant van dezelfde medaille is dat je individueel ook aspecten kunt missen afhankelijk van je opleiding, want elke school legt de accenten ergens anders.

Ik belandde in de kinderopvang na twee hbo opleidingen. Maar de net zo onervaren mbo’er kwam toch vaak sneller op een leuk ideetje over een passende activiteit voor de kinderen dan ik. Ik had in stages natuurlijk wel het nodige moeten voorbereiden en uitvoeren maar het accent lag toch echt niet op de activiteiten in een kinderopvanggroep. In mijn opleiding ging het zwaartepunt naar de sociaal-emotionele kant van het werk…gedragsproblemen, groepsdynamica en dergelijke. En daar stond ik dan als beginnende pm’er met mijn twee diploma’s maar nog te “dom” om een verrassend nieuw plakwerkje a la minute te verzinnen. Een lacune in de opleiding want via praktische activiteiten kom ik natuurlijk daar waar ik wil zijn: dichtbij het kind.

Verder werd ik tijdens m’n studie als persoon ontleed door het werken in projectgroepen waar vaak, tot mijn eigen weerzin, ieder “gevoel” besproken werd. Je eigen waarden en normen op de pijnbank. Ik vond het in die tijd enorm vervelend en van een hoog “geitenwollensokken”- niveau. Dat ein-de-loos praten over je beleving. En toch moet ik achteraf – met enige tegenzin- toegeven dat het me wel veel inzicht heeft gegeven over hoe ik in elkaar steek met betrekking tot kinderen en opvoeding. En nog sterker – nu blijkt het ineens iets te zijn wat ik bij andere pm’ers soms kan missen. Waar komt jouw aanpak van de kinderen uit voort? Wat zit daar achter? Het antwoord op deze vragen is dan vaak “gewoon, ik vind kinderen leuk” of een ander cliche.

‘Het is belangrijk dat je je er bewust van bent waar je mening, jouw kijk, vandaan komt’

Iedereen die al een langere tijd  pm’er is, een opleiding heeft gevolgd die daar wel aandacht aan schonk of die uit zichzelf wat introspectiever is, weet hoe alles wat je doet met de kinderen te herleiden is tot juist jouw visie op kinderen. Dat zit in je systeem, een mengelmoes van persoonlijke ervaringen en observaties met je opleiding, je kennis. Zelfs de meest simpele handelingen zijn daar al op terug te voeren. De bso eet na school een crackertje… Moeten ze aan tafel of niet? Ja? Waarom? Je vindt dat belangrijk voor het groepsgevoel? Waarom is dat zo belangrijk? Dat is fatsoenlijk? Wat is fatsoen dan volgens jou? Is dat belangrijker dan dat kinderen meer tijd hebben om te spelen? Je zat vroeger altijd aan tafel thuis bij de maaltijd? Samen eten is belangrijk voor de samenhang in de groep?  Het geeft een structuur aan de middag? Waarom vind je structuur zo belangrijk op dat moment? Hoeveel structuur heeft een kind nodig?

Vooral bij discussies in het team over opvoeden is het erg belangrijk dat je je er bewust van bent waar je mening, jouw kijk, vandaan komt.  Dat kun je gebruiken om je argumenten kracht bij te zetten maar net zo vaak om je eigen mening te relativeren. Het is het fundament van ons werk. Maar waarom wordt er zo weinig tijd aan besteed? Tijdbesparing?

Aan ieder team wat mij betreft de taak om tijd uit te trekken om jezelf onder de loep te nemen en dat regelmatig te blijven doen. Een ontdekkingsreis voor degenen die dat nog niet gedaan hebben. En daar zijn leuke methoden en middelen voor verkrijgbaar zodat het heel wat gezellliger wordt dan bij mij op school destijds.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.