Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jacqueline Butti – Wankel vertrouwen

In mijn vorige blog beschreef ik wat je kunt doen om onzekere ouders een handje te helpen om van het begin af aan een goede vertrouwensband op te bouwen. Gelukkig verloopt dat bijna altijd probleemloos. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige ouders zijn bovenmatig onzeker over de plaatsing van hun kind. Je merkt het veelal al in het intakegesprek; de blik, de vragen, de onrust…
Jacqueline Butti-Korein Kinderplein.jpg

Er zijn ouders die zich meteen kwetsbaar opstellen en aangeven dat ze het een hele stap vinden maar het kan ook zijn dat ouders zich vrij dominant opstellen en je aan een soort van “kruisverhoor” onderwerpen. Meteen doorbreken van die spanning lijkt me dan het best en benoemen dat je de indruk hebt dat men twijfels heeft. Je geeft aan dat ze die twijfels aan je kunnen voorleggen en dat je hoopt iets te kunnen doen om dat vervelende gevoel weg te nemen. Je welwillendheid werkt dan meestal al goed en je eerlijkheid neemt de druk van de ketel. Daarna kun je ook tot afspraken komen met de ouders om die twijfels ook met acties kracht bij te zetten.

In een enkel geval hebben ouders verwachtingen die je niet waar kunt of wilt maken. Het is dan ook belangrijk om juist bij die ouders duidelijk te zijn want anders liggen conflicten in de nabije toekomst op de loer. Er zijn immers beperkingen in wat je voor een individueel kind kunt doen. Soms levert dat dilemma s op. Zo zijn er ouders die door de verhalen van de laatste jaren over seksueel misbruik binnen de kinderopvang het zekere voor het onzekere willen nemen en vragen of hun baby/peuter alleen door vrouwelijke pm-ers verschoond kan worden. Of de islamitische ouders die het prettig zouden vinden als hun baby door een moslim-medewerkster verzorgd zou worden.

‘Maar er is een grens en dat is in ieder geval die van de grondwet (gelijkheid)’

Dit zijn vragen die kennelijk belangrijk waren voor het vertrouwen van deze ouders in de opvang. Maar er is een grens en dat is in ieder geval die van de grondwet (gelijkheid) en in tweede instantie het beleid van het bedrijf. Dat vraagt de vaardigheid om duidelijk te zijn tegen de ouders en aan te geven dat je hun vraag serieus neemt, maar ondanks dat toch niet aan hun wens tegemoet kunt komen. Wel kun je laten zien dat je je uiterste best doet om voor hen een aanvaardbare oplossing te bedenken. In het eerste geval dat ik beschreef, kun je het vierogen principe nog eens toelichten en laten zien hoe zichtbaar de plek is waar het kind verschoond wordt. In het tweede geval kun je vragen welke twijfel ze hebben ten aanzien van een andere pm-er en welke waarden daar achter zitten.

Samenvattend; soms vraagt het wat meer inzet, informatie en inlevingsvermogen om het vertrouwen van ouders te winnen maar als je eerlijkheid en betrokkenheid laat zien, dan heb je alleen nog wat tijd nodig om op z’n minst een werkbaar vertrouwen te bewerkstelligen.

Deze blog is een vervolg op de vorige weblog van Jacqueline die ging over hoe je het vertrouwen van ouders kunt winnen. Lees de blog hier terug

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.