Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Corina Hülsman – Onderzoek hoera!

Regelmatig is er te lezen over wetenschappelijk onderzoek in onze branche. Onderzoek naar samen spelen, taalvaardigheid en cognitieve ontwikkeling, naar voeding en beweging; ik merk dat niet iedereen even enthousiast kan worden van nieuwe ontdekkingen. Natuurlijk is een kritische blik altijd goed, maar niet alle kritiek is even gegrond. Hier een greep uit wat kritische kreten:
Corina Hülsman-KinderRijk.jpg

> Ik ben er toch ook groot mee geworden!
Het lastige van dit argument is dat je geen andere versie van jezelf hebt om mee te vergelijken. En misschien ben juist jij wel toevallig een uitzondering. Helaas is dit daarom geen goed weerwoord tegen wetenschappelijk bewijs.

> Dit onderzoek is uitgevoerd in Engeland, wij zijn toch niet Engels!
Een goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de groep goed gekozen zijn (representatief), als je het onderzoek nog een keer doet of een andere onderzoeker doet het dan meet je hetzelfde (betrouwbaar) en de test/observatie/etc. onderzoekt wat ze willen weten (valide).

Als er onderzoek is gedaan naar een bepaald onderwerp in Engeland, bijvoorbeeld de invloed van gamen op huiswerk, kan je er vanuit gaan dat dit zeer waarschijnlijk ook voor Nederlandse kinderen geldt. Maar het kan inderdaad ook zo zijn dat Nederlandse kinderen een ander soort huiswerk krijgen of er anders mee omgaan. Het Engelse onderzoek kan Nederlandse wetenschappers in ieder geval op ideeën brengen!

Een onderzoek dat goed is uitgevoerd in Engeland, kan dus best ook van grote waarde zijn voor ons in Nederland.

> Ze verzinnen ook steeds iets nieuws!
Nieuw wetenschappelijk onderzoek levert ‘voortschrijdend inzicht’ op. Het kan bevestigen wat we al wisten, het kan aantonen dat we het verkeerd hadden of er kunnen hele nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Dit kan komen door nieuwe onderzoeksmethoden, nieuwe ideeën van wetenschappers om te onderzoeken of gewoon puur geluk dat iets ontdekt wordt.

Dat lijkt alsof advies steeds verandert, maar we leren steeds meer. Soms is het dan even lastig te horen dat wat we altijd dachten niet juist is. Dat betekent niet dat we het eerst hartstikke verkeerd deden. Wat naar mijn idee wel verkeerd is, is om iets te blijven doen waarvan je nu weet dat het niet goed is.

> Hoe moeilijk kan het zijn, waarom onderzoeken ze het niet gewoon beter!
Afhankelijk van het onderwerp kan onderzoek erg lastig zijn. Als er het vermoeden is dat het slaan van kinderen effect heeft op hun hersenactiviteit, kan je niet een onderzoek doen waarbij je kinderen slaat en ze vervolgens snel een hersenscan geeft. Gelukkig maar! Onderzoek naar dit soort onderwerpen moet daardoor via omwegen, zoals vragenlijsten en gedragsobservaties. Daarbij zijn sommige effecten pas te merken op lange termijn en kunnen andere factoren ook van invloed zijn. Misschien kijken kinderen die geslagen worden toevallig ook veel gewelddadige films?

> Het is toch logisch, wat een geldverspilling zo’n onderzoek!
Wat logisch lijkt hoeft dat niet altijd te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen helemaal niet heel druk worden van suiker? Soms is het dus best belangrijk om dingen te onderzoeken die heel logisch lijken. En als het wel zo is, dan is het ook belangrijk om precies te weten hoe dat dan komt. Zo lijkt het logisch dat kinderen die mishandeld zijn daar veel last van hebben. Toch zijn er ook kinderen die er beter mee omgaan dan anderen. Onderzoek kan dan helpen om er achter te komen waar dat door komt, waardoor bijvoorbeeld hulpverlening gerichter plaats kan vinden.

Daarnaast hoeft onderzoek ook niet altijd perse meteen een praktisch nut te hebben. Onderzoek naar kwallen heeft bijvoorbeeld ‘per ongeluk’  geleid tot compleet nieuwe medische technieken om hersenen in kaart te kunnen brengen en HIV infecties te volgen! De eerste wetenschapper die zo’n glibberig beest ging onderzoeken had vast niet de hoop dat het zulke enorme levensreddende gevolgen zou hebben.

Met andere woorden… ik kijk met groot enthousiasme uit naar de nieuwe blogs van Ruben Fukkink!  

In haar vorige weblog moest Corina na haar zwangerschapsverlof weer even wennen aan het werkzame leven. Lees haar blog

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.