Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Corina Hülsman – Kinderboekenweek!

Van 7 t/m 18 oktober is het Kinderboekenweek. Ik herinner me nog goed van de basisschool dat het voelde als een klein feestje ieder jaar. Als kind las ik enorm graag.
'Voor wat grotere groepen kinderen is 'De Mooiste Vis van de Zee'
'Voor wat grotere groepen kinderen is 'De Mooiste Vis van de Zee'

Volgens mijn ouders was ‘Borre en de nachtzwarte kat’ van Jenny Wagner en Ron Brooks mijn favoriete boek als peuter, maar dat herinner ik me zelf niet meer zo goed. Het verklaart misschien wel mijn liefde voor katten! De boeken van Annie M.G. Schmidt staan me wel nog helder voor de geest, wat vond ik die geweldig! Net als de gedichten van Miep Diekmann. Heerlijk om uit voorgelezen te worden en om later zelf te lezen.

Voorlezen is behalve leuk natuurlijk ook gewoon hartstikke goed voor de taalontwikkeling. Werken aan ontwikkeling past weer perfect bij de kinderopvang, waar we met z’n alle bezig zijn met veel meer dan alleen maar ‘opvangen’. Uit onderzoek blijkt dat voorlezen en samen lezen een positieve invloed heeft op onder andere de woordenschat en het tekstbegrip.

‘Kinderen meenemen in een verhaal dat alleen met plaatjes beschreven staat is best een uitdaging’

Bij KinderRijk wordt ook veel en vaak voorgelezen door de pedagogisch medewerkers, het is ook zo leuk om te doen. Vestigingen hebben boekenhoekjes, waar kinderen zelf lekker kunnen gaan zitten en door boeken bladeren of voorleesboeken kunnen uitkiezen. Destijds toen ik nog zelf op de groep werkte vond ik vooral de tekstloze prentenboeken een fijne uitdaging, zoals ‘Het Grote Taartenboek’ van Thé Tjong-Khing. Kinderen meenemen in een verhaal dat alleen met plaatjes beschreven staat is best een uitdaging. Gezellig met ze op schoot, samen kijken en vertellen op een passend taalniveau, geweldig. Voor wat grotere groepen kinderen is ‘De Mooiste Vis van de Zee’, van Marcus Pfister mijn favoriet. Of tenminste, hij was favoriet op mijn groep en enthousiasme van kinderen is erg aanstekelijk! Bovendien sluit het zo mooi aan bij het liedje ‘Visje visje in het water’, een leuke afsluiter van het voorlezen.

Wil je het maximale halen uit het voorleesmoment dan zijn er wel wat tips:

  • Kies een goed moment. Bij voorkeur een vast moment zodat het een ritueel wordt. Voor het slapen bijvoorbeeld.
  • Lees voor uit een boekje dat goed aansluit bij het niveau van de kinderen of hen net een beetje extra uitdaagt.
  • Laat de kinderen nadenken en praten, bijvoorbeeld door de voorkant te laten zien en te vragen waar ze denken dat het boek over gaat.
  • Voorlezen met allemaal gekke stemmetjes hoeft helemaal niet. Belangrijk is het om de woorden goed en duidelijk uit te spreken.
  • Kijk de kinderen regelmatig aan tijdens het lezen, zo blijven ze erbij betrokken.

Heb je zelf nog tips? Wat zijn jullie favoriete boeken? Vroeger als kind en nu om aan anderen voor te lezen? Reageer onder deze blog >>

De vorige keer blogde Corina over ‘Ambassadeur van je organisatie’ >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.