Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Lidian van Esch – Groene Kinderopvang

Afgelopen week was het zo ver: de Dag van de Groene Kinderopvang. Maar wat is nou groene kinderopvang? Voor mij staat natuurbeleving voorop, waarbij alle zintuigen worden geprikkeld.
Lidian van Esch

Sinds 2019 heeft Kinderdagverblijf De Bereboot in Helmond, waar ik sinds een jaar werk, ook het kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang van Stichting Groen Cement. Iets om trots op te zijn.

Maar wat is nou een groene kinderopvang? Er is een keurig lijstje waaraan een groene kinderopvang moet voldoen, volgens Stichting Groen Cement (de stichting die het kwaliteitsmerk “Groene Kinderopvang” toekent aan kinderopvangorganisaties).

Maar wat vind ik nou belangrijk aan een groene kinderopvang? Het hoeft voor mijn gevoel niet zo te zijn dat kinderen beestjes en planten bij naam kennen, dat is leuk, maar geen must. Voor mijn gevoel moet natuurbeleving voorop staan bij een groene kinderopvang. Alle zintuigen worden geprikkeld buiten. Geuren (heel belangrijk punt), kleuren, de wisselingen van de seizoenen, het hele pakket.

Wat ik ontzettend gaaf vind om te zien is hoe vrij kinderen zijn in de natuur. Klimmen, klauteren, hutten bouwen, ontdekken. Ja, ook een stukje risicovol spel. Te zien hoe hun gevoel van eigenwaarde sterker wordt en hun zelfvertrouwen groter. Hoe alle zintuigen geprikkeld worden buiten in de natuur. Kinderen worden creatiever, socialer en fitter door buiten te zijn. Echt de kracht van de natuur, van het buiten zijn.

Wij zelf, maar ook de kinderen worden blootgesteld aan steeds meer prikkels, zeker in het digitale tijdperk waarin we leven. Het is bewezen in onderzoeken dat de natuur bij uitstek de plaats is om te ontspannen. Als kinderen hier al op jonge leeftijd kennis mee maken, doen ze hier later hun voordeel mee. En daar ligt een mooie taak voor de Groene Kinderopvang! En tja… Dan vind ik het minder belangrijk dat kinderen de naam van een plant weten.

‘Als “groene” pedagogisch medewerker biedt natuurbeleving een enorm gevoel van vrijheid’

Op mijn werkplek hebben we een natuurgebied als achtertuin, twee moestuinen, een eigen dierenweide (met kippen, geiten, schapen, konijnen en zelfs een paardje). Dit is allemaal echt ideaal voor een groene kinderopvang. Maar ook dit is, voor mijn gevoel, geen must om een “Groene Kinderopvang” te zijn.

Als “groene” pedagogisch medewerker biedt natuurbeleving een enorm gevoel van vrijheid. Het vraagt soms wat omdenken: wat binnen kan, kan buiten ook. Maar ik vind het echt super om groen te werken als pedagogisch medewerker.

En natuurlijk is het pionieren. En valt er nog een enorme slag te maken. Het draagvlak voor groene kinderopvang is nog niet zo groot in Nederland. We kunnen nog veel leren van de Scandinavische landen, denk ik. Het zou mooi zijn als ik hier een steentje aan bij zou kunnen dragen.

Werk jij bij een Groene Kinderopvang? Heb je vernieuwende ideeën? Hoe kunnen we nog verder vergroenen? Ideeën voor een groen VVE-programma? Misschien kunnen we elkaar inspireren in de reacties onder mijn blog!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.