Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blijft het personeelstekort? ‘70.000 werknemers vind je niet zomaar’

Er is een tekort aan medewerkers in de kinderopvang, maar blijft dat zo? Kinderopvang werkt! onderzocht drie scenario's: krimp, stabilisatie en groei. Voor alle scenario's geldt: blijf investeren in je mensen. 'Investeren in behoud is effectiever dan investeren in instroom.'
aantal-kinderopvangmedewerkers-neemt-toe-met-76-procent
bernardbodo / stock.adobe.com

Uit de laatste kwartaalpeiling van Kinderopvang Werkt! blijkt dat meer dan de helft van de kinderopvangorganisaties nog steeds een tekort aan personeel heeft. In de bso is dit zelfs 70 procent. Ook de vacaturegraad is met 34 vacatures op 1000 banen hoog in vergelijking met andere sectoren. Wel is de vacaturegraad in kinderopvang afgenomen ten opzichte van de vorige meting in januari 2019. Toen was de vacaturegraad in kinderopvang extreem hoog met 48 vacatures op 1.000 banen.

Tot nu toe staan de seinen nog op groen, maar voorspellen blijft moeilijk, aldus Kinderopvang werkt! Gaan we een effect zien als de steunmaatregelen aflopen, door meer faillissementen die zijn uitgesteld? Of krijgen we een juist een extra vraag naar kinderopvang van werknemers die nu thuis zijn en straks weer aan het werk kunnen?

Omdat dit alles nog onzeker is, zijn drie toekomstscenario’s uitgewerkt.

Krimp

Ook bij een krimpscenario is het van belang om te blijven investeren in de ontwikkeling van medewerkers. Medewerkers die zich kunnen ontwikkelen in en buiten het vak zijn makkelijker en sneller in staat om een baanwisseling (binnen of buiten de organisatie) te maken als het nodig is. In sommige regio’s bestaan al brede opleidingen waar studenten worden opgeleid voor kinderopvang en onderwijs of kinderopvang en zorg of kinderopvang en sport. Deze opleidingen zorgen voor een bredere inzetbaarheid, waar volgens de deelnemers in dit scenario meer op ingezet kan worden. Persoonlijke aandacht voor individuele loopbaanpaden is nodig om te zorgen dat iedere medewerker leuk werk heeft. Natuurlijk verloop wordt niet vervangen.

Stabilisatie

Als de werkgelegenheid de komende jaren niet meer groeit, maar stabiliseert, zijn de huidige tekorten nog niet ingelopen. Daarnaast zal er door natuurlijk verloop een vraag naar kwalitatief goed personeel blijven bestaan. In dit scenario is het daarom belangrijk om medewerkers te blijven binden en boeien. Investeren in behoud is namelijk effectiever dan het investeren in instroom. Investeren in behoud doen organisaties door aandacht te hebben voor de ontwikkeling van medewerkers, het bieden van opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden en bijvoorbeeld het instellen van een klankbordgroep voor medewerkers om te weten wat er leeft. Ook kun je regelmatig face-to-face-gesprekken houden met medewerkers om te weten hoe ze in het werk staan. En als medewerkers toch vertrekken, probeer dan binding te houden, zodat ze een ambassadeur blijven voor je organisatie.

Groei

Bij een scenario van sterke groei, omdat meer kinderen toegang tot kinderopvang krijgen, staat de branche voor een grote uitdaging. Want zo’n 70.000 extra werknemers, die vind je niet zomaar. Dit scenario biedt kansen voor het anders organiseren van het werk. Het vergroten van de deeltijdfactor kan een oplossing zijn omdat met meer kinderen in kinderopvang de woensdagen en vrijdagen beter benut kunnen worden, waarmee medewerkers contracten kunnen krijgen voor meer uren. Ook biedt het de mogelijkheid om een nieuwe groep medewerkers aan te trekken, die nu afhaken voor bijvoorbeeld de buitenschoolse opvang omdat ze het contractaanbod te klein vinden. Wanneer een nieuw kabinet kiest voor een toegangsrecht voor alle kinderen kan er mogelijk meer vraag ontstaan naar combinatiefuncties: de bso-medewerker die om 11.30 uur start voor de tussenschoolse opvang, daarna in de klas ondersteuning geeft aan leerlingen in het onderwijs die het moeilijk hebben en daarna de naschoolse opvang biedt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.