Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BK in gesprek met Belastingdienst over verbetering financiering

Frida Noordzij
Brancheorganisatie Kinderopvang heeft met de Belastingdienst gesproken over het verbetertraject van de financiering in de kinderopvang, nu directe financiering van de baan is. De Belastingdienst komt binnenkort met een advies.
iStock

Het kabinet besloot in april 2018 af te zien van de directe financiering in de kinderopvang. In plaats daarvan zou er een verbetertraject worden gestart met de Belastingdienst. Brancheorganisatie Kinderopvang ging op 23 januari in gesprek met het overheidsorgaan over dit verbetertraject.

Belangrijkste punten

Een afvaardiging van de Stuurgroep Financiën nam deel aan dit gesprek met de Belastingdienst, laat de BK op haar website weten. De belangrijkste punten uit dit gesprek:

  • De BK heeft ervoor gepleit om geen extra administratieve last bij kinderopvangorganisaties neer te leggen.
  • De BK heeft aangegeven dat verbetermaatregelen alleen succesvol zijn als de Belastingdienst er zorg voor draagt dat deze ook in de praktijk waargemaakt kunnen worden, beter dan vandaag het geval is. Hierbij kan gedacht worden aan voldoende personele inzet (die adequaat opgeleid is) door de Belastingdienst.
  • De BK heeft ervoor gepleit om ook te kijken naar reductie van de complexiteit van de regeling. Hierbij kan worden gedacht aan invoering van t-2 (niet het inkomen van het huidige jaar, maar het inkomen van twee jaar geleden is de basis voor de kinderopvangtoeslag), vermindering van de huidige 69 inkomensschijven en versimpeling cq schrappen van de koppeling gewerkte uren: 140%/70%-regeling (het recht op kinderopvangtoeslag wordt gekoppeld aan het aantal uren van de partner die het minst werkt. Bij kinderen tot 4 jaar die gebruik maken van de dagopvang, is het recht op toeslag berekend op 140% van die gewerkte uren. Zo worden ook de reistijd en (middag)pauzetijd gecompenseerd. Voor kinderen vanaf 4 jaar bedraagt dat percentage 70%. Deze kinderen maken immers minder uren gebruik van kinderopvang omdat zij ook naar school gaan. Bron: werkeninkinderopvang.nl).
  • Ook heeft de BK gevraagd om het starttraject voor een ouder mee te nemen en te kijken naar hoe controle en toezicht kan worden verbeterd en welke rol kinderopvangorganisaties kunnen spelen, gezien het gezamenlijk belang (makkelijker maken voor ouders en het nog verder reduceren van fraude).

Het advies van de Belastingdienst wordt binnenkort aangeboden aan de staatssecretaris.

Dat er twintig miljoen euro is geïnvesteerd in het systeem van directe financiering en het systeem alsnog van tafel wordt geveegd is voor sommige Kamerleden moeilijk te behappen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.