Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Belastingdienst werkte onderzoek naar eigen falen tegen

De Belastingdienst heeft het onderzoek naar het eigen falen in de kinderopvangtoeslagzaak bewust tegengewerkt, blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws en Trouw. Medewerkers die bij de zaak betrokken waren, hielden stukken achter.
Staatssecretaris Menno Snel. Foto: ANP

Uit een reconstructie van de toeslagzaak, waarbij de Belastingdienst in 2014 onterecht de kinderopvangtoeslag van honderden ouders stopzette, blijkt dat de fiscus het onderzoek naar de eigen fouten in deze zaak tegenwerkte.

Stukken achtergehouden

Zo werden er stukken achtergehouden voor de accountants (auditors). Zij doorzochten de systemen van de Belastingdienst, maar kregen geen toegang tot een belangrijke schijf. De ICT-auditors mochten ook de documenten zelf niet zien. De Belastingdienst bepaalde aan de hand van inventarislijsten zelf, in overleg met de Landsadvocaat, welke stukken alsnog aan de Kamer of aan rechters zou worden overlegd, schrijft RTL Nieuws.

Onderste steen boven

De auditors werden vorig jaar ingeschakeld om de onderste steen boven te krijgen in de langslepende zaak, nadat bekend werd dat de Belastingdienst stukken achterhield die essentieel waren voor de rechtsgang. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën bood toen al zijn excuses aan, maar moest zich onlangs opnieuw verantwoorden toen bleek dat hij, achter de rug om van hun advocaat, in gesprek wilde gaan met gedupeerde ouders. Snel zou de ouders willen afkopen met een schadevergoeding, in ruil voor geheimhouding door de gedupeerden.

Ambtenaar

RTL Nieuws en Trouw melden dat dezelfde ambtenaar van de Belastingdienst die voorstander was van een harde aanpak van ouders die niets misdaan hadden, ook de selectie maakte voor de bestanden die de auditors mochten doorzoeken. Uit interne verslagen blijkt dat deze ambtenaar ouders niet juist wilde informeren, ‘geen nieuwe minutie’ wilde geven, ondanks waarschuwingen van collega’s. De Belastingdienst bestrijdt de conclusie in het rapport van de auditors (experts in elektronische data) dat zij niet volledig werden geïnformeerd.

Honderden documenten

Daarbij concluderen RTL Nieuws en Trouw dat Snel honderden documenten over de affaire nog niet heeft verstrekt aan de Tweede Kamer. Als voorbeeld noemen de nieuwsmedia de veertien actualiteitsbezoeken aan gastouders in november 2013, waarbij geen bewijs werd gevonden voor fraude maar die wel de aanleiding vormde voor het stopzetten van de toeslagen in april 2014.

Kamerleden

Kamerleden reageren verbolgen over de conclusies in het rapport van de accountants. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich al anderhalf jaar lang hard voor deze zaak. ‘De Belastingdienst lijkt haar rol in de democratische rechtsstaat niet te begrijpen en dat is heel ernstig.’ Renske Leijten (SP): ‘Wat ik echt mis bij de staatssecretaris, is de erkenning dat het mis zit in zijn dienst.’ Beide Kamerleden willen snel een oplossing voor de gedupeerden.

De Kamer stuurde vrijdagavond 14 juni een lijst met negentig kritische vragen aan Snel. Bekijk de vragen >>

Bron: RTLnieuws.nl

1 REACTIE

  1. Het is meer dan zorgelijk dat klaarblijkelijk de landsadvocaat samen met de Belastingdienst een ‘selectief’ dossier naar de rechter heeft gestuurd. Die doet dat niet op eigen houtje, maar alleen in opdracht van Den Haag. Alle pijlen richten zich nu op de Belastingdienst maar juist ook de overheid zelf geeft er keer op keer blijk van geen enkel moreel kompas meer te hebben en ieder mogelijk beginsel van behoorlijk bestuur gewoon aan haar laars te lappen. Omdat het kan en je er mee wegkomt. Dan heb je als overheid een ernstig integriteitsprobleem. Een staatssecretaris opofferen en wat ambtenaren overplaatsen is lekker voor de buhne maar het onderliggende cultuurprobleem bepaald niet op. Wat een schandalige vertoning. Ik hoop dat de ouders die hierdoor enorme schade hebben geleden, de overheid gezamenlijk keihard gaan aanpakken. Want de leercurve daar is bedroevend laag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.