Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Belastingdienst speelde discutabele rol bij kinderopvangtoeslagzaak’

Er blijkt meer mis te zijn gegaan in de zaak waarin 235 ouders van de één op andere dag geen kinderopvangtoeslag kregen. Niet alleen maakte de Belastingdienst het hen onmogelijk om hier bezwaar tegen aan te tekenen, ook is een intern onderzoek naar de gang van zaken bij de Belastingdienst onder de pet gehouden.
AdobeStock

Dit meldt Trouw. De krant is in het bezit gekomen van interne stukken van de Belastingdienst. Daarin staat als interne instructie aan medewerkers onder andere ‘waarschijnlijk kun je bijna niets toekennen’ en er wordt ook in andere bewoordingen openlijk aangestuurd op het ongegrond of niet-ontvankelijk verklaren van de bezwaarschriften die ouders indienden.

Terugvorderen kinderopvangtoeslag

De groep ouders kreeg in 2014 plotseling te maken met het stopzetten van kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst zou vermoeden dat er sprake was van fraude van het gastouderbureau. Behalve dat de kinderopvangtoeslag bij deze groep ouders stopgezet werd, kregen ze ook nog eens te maken met terugvorderingen van eerder ontvangen kinderopvangtoeslag. Dat liep soms op tot tienduizenden euro’s.

Financiële problemen

Ouders moesten ondertussen zien te bewijzen dat zij wel degelijk recht hadden op kinderopvangtoeslag. Maar de Belastingdienst vertelde ze niet welke gegevens ze daarvoor moesten overleggen. Pas jaren later blijkt dat een groot deel van de ouders wel degelijk recht had op toeslag. Maar zij kregen het niet. Dit heeft bij ouders tot grote financiële, maar ook psychische problemen geleid. Sommige ouders moesten gedwongen stoppen met werken.

Vooringenomen

In Trouw zegt de advocaat van veel gedupeerde ouders, Eva Gonzalez Perez, dat ze erg geschrokken is. ‘Ik ben vooral geschrokken van de vooringenomenheid van de Belastingdienst die hieruit spreekt. Mijn klanten hebben geen eerlijke kans gekregen om aan te tonen dat zij wel recht op toeslagen hadden, ze zijn gecriminaliseerd.’ En het probleem is nog altijd niet opgelost, want de Belastingdienst vindt dat ouders zelf maar moeten procederen om een schadevergoeding te eisen. Hier hebben lang niet alle ouders, die al jaren strijden, fut voor.

Schadevergoeding

De Nationale Ombudsman zei eerder al dat de Belastingdienst de gedupeerden schadeloos moet stellen. Maar dit advies is nog niet opgevolgd. Geen van de ouders heeft een schadevergoeding ontvangen, alleen wettelijke rente over het geld dat de Belastingdienst alsnog uitkeerde. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelde kritische vragen over de zaak aan verantwoordelijk staatssecretaris van Financiën Menno Snel. Hij vindt dat de Belastingdienst nu echt met een oplossing moet komen. ‘Wettelijke rente is wat mij betreft geen schadevergoeding. De aanbevelingen van de Ombudsman worden hier gewoon niet opgevolgd. Mensen hebben soms vier jaar moeten wachten op een uitspraak en hebben al die tijd geen kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen.’

Interne stukken openbaar

Dan speelt er nog een discussie over het al dan niet bewust achterhouden van belangrijke informatie door de Belastingdienst en staatssecretaris Snel. Het gaat om een interne evaluatie. Daarin staat onder andere dat er vooral op individueel niveau gezocht is naar gronden om de toeslag af te wijzen. Dit interne rapport werd altijd ontkend door de staatssecretaris, maar op vragen hierover van Omtzigt gaf Snel vorige week dan toch toe dat deze stukken bestonden. ‘Ik neem dit hoog op en ga ervan uit dat de staatssecretaris de stukken nu gewoon openbaar maakt’, aldus Omtzigt in een reactie in Trouw.

Behalve de Nationale Ombudsman liet ook de Nationale Kinderombudsman Margrite Kalverboer zich kritisch uit over het handelen van de Belastingdienst in deze zaak. Zij vindt dat de rechten van het kind zijn aangetast, maar daar is Jaap Uijlenbroek directeur- generaal bij de Belastingdienst het niet mee eens. Lees meer in dit artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.