Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandeling wetsvoorstel-Raemakers ook uitgesteld

mvelsink
Met het uitstel van het onderzoek naar oplossingsrichtingen van de dalende vaccinatiegraad, wordt de behandeling van het wetsvoorstel van D66-Kamerlid Raemakers ook vertraagd. Niet eerder dan in het najaar zal het wetsvoorstel besproken worden.
Fotolia

De reden is dat een meerderheid in de Tweede Kamer de uitkomsten van het kabinetsonderzoek wil afwachten. Dit bleek tijdens een procedurevergadering. Onder andere BOinK en het Algemeen Dagblad berichten hierover.

Gecompliceerd dossier

Het onderzoek naar de mogelijkheid voor kinderdagverblijven om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren, wordt niet op 1 mei maar op 1 juli afgerond. Dit werd eerder deze maand bekend. Het dossier blijkt namelijk veel uitgebreider en gecompliceerder dan gedacht. Raemakers zei direct na dit bericht al dat hij hoopte dat zijn wetsvoorstel dan wel voor het zomerreces behandeld zou worden, maar dat gaat dus niet lukken.  ‘De urgentie van dit probleem is hoog. Maar vooral CDA en VVD willen het onderzoeksrapport afwachten.’ Aan de verslaggever van het AD zegt hij: ‘vraagt u hen maar waarom.’

Onderzoek essentieel

Het CDA had eerder al laten weten eerst de uitkomsten van het onderzoek te willen afwachten. De VVD is het daar mee eens. Bijvoorbeeld VVD-Kamerlid Hayke Veldman, verantwoordelijk voor preventie. Hij vindt het onderzoek essentieel voor een goede behandeling van de wet.

Kinderen weigeren

Raemakers wil dat de wet het mogelijk maakt dat kinderdagverblijven kinderen die niet gevaccineerd zijn, kunnen weigeren. Nu mogen kinderopvangorganisaties dit nog niet. Het wetsvoorstel van Raemakers zou een meerderheid in de Tweede Kamer hebben. SP wil nog verder gaan en de kinderopvang alleen maar openstellen voor gevaccineerde kinderen.

Met de uitbraak van mazelen op een Haags kinderdagverblijf, wijst de vinger voor het oplossen van de dalende vaccinatiegraad weer meer naar de kinderopvang. De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) reageert met zorgen, maar vindt ook dat de politiek niet moet focussen op de kinderopvang. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.