Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Asscher ziet geen grond om kinderen te weigeren

Volgens minister Asscher van Sociale Zaken is er geen juridische basis voor een algehele weigering van niet ingeënte kinderen in de kinderopvang. De Wet kinderopvang voorziet hier niet in en bovendien zou een weigering indirect onderscheid op grond van godsdienst dan wel levensovertuiging met zich mee kunnen brengen. Dit antwoordt Asscher, mede namens minister Schipper op Kamervragen van de VVD-Kamerleden Ockje Tellegen en Arno Rutte.
Asscher ziet geen grond om kinderen te weigeren
Foto: ANP

Aanleiding voor de vragen is het mazelengeval in een Haagse kinderopvanglocatie waarbij een baby werd besmet door een kind van de bso. De zaak leidde tot veel onrust. Baby’s worden meestal pas ingeënt tegen de mazelen als ze 14 maanden oud zijn. Tot die tijd zijn ze vatbaar voor virussen waaronder het mazelenvirus. Hoe kun je hun veiligheid binnen de muren van de opvang garanderen als er ook kinderen op de groep zitten die niet zijn ingeënt?

Buitenland

Minister Asscher benadrukt dat het verkleinen van een kans op besmetting in de kinderopvang niet een totale oplossing is. ‘Besmetting via kinderdagverblijven is zeer beperkt in relatie tot besmetting binnen het gezin of andere sociale contacten zoals familiebijeenkomsten, reizen met het openbaar vervoer en buitenlandse reizen.’ Infecties zijn vaak te herleiden tot uitbraken in het buitenland.

Tijdelijk weigeren

De minister kan zich voorstellen dat een kinderopvangorganisatie besluit om kinderen tijdelijk te weigeren om veiligheid te garanderen. Bijvoorbeeld als een ziekte zich in een bepaalde regio veel voordoet. Maar die weigering moet wel helder worden verklaard en dus legitiem en noodzakelijk zijn. Het is uiteindelijk aan het College voor de rechten van de mens en/of de rechter om te oordelen of de weigering juridisch aanvaardbaar is.

Wanneer mag je een kind wel weren? Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid van het RIVM heeft de gezondheidsrisico’s voor nul- tot vierjarigen in kinderdagverblijven in kaart gebracht. Bekijk een overzicht.

Meldingsplicht

Als er een ziekte binnen het Rijksvaccinatieprogramma in een kinderopvanglocatie is uitgebroken, dan is een locatie verplicht dit aan de GGD te melden. Die neemt vervolgens een besluit over risico’s en eventuele maatregelen zoals het aanbieden van (vervroegde) vaccinatie of het thuishouden van kinderen.

Overzicht

Hoewel de meeste kinderopvangorganisaties dat al doen, adviseert minister Asscher kinderopvanghouders en -medewerkers nogmaals om een overzicht te hebben van de vaccinatiestatus van alle kinderen op de groep. Lees de antwoorden van de minister in de brief hieronder:

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.