Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam wil optreden tegen private equity in kinderopvang

De gemeente Amsterdam is op zoek naar mogelijkheden om private equity aan te pakken. Maar als de bestuurders niet opletten, kan dat leiden tot een flinke schadeclaim.
private equity
ANP Foto

De gemeente heeft wetenschapper Rodrigo Fernandez gevraagd om een rapport op te stellen. De studie moet uitwijzen ‘hoeveel geld er in onduidelijke constructies door vooral de grote kinderopvangketens wordt onttrokken’, aldus een woordvoerder in het FD.

Het stadsbestuur ziet kinderopvang als een maatschappelijke taak. Financiële motieven mogen daarbij niet leidend zijn. Het geld voor de opvang komt immers voor twee derde van de overheid, via de toeslagen die gezinnen ontvangen. De winst moet aan de opvang ten goede komen en niet in de zak van investeerders verdwijnen, aldus de gemeente.

Wetsvoorstel GroenLinks

Deze gedachte leeft breder. Geert de Wit, bestuurder van de BMK, vertelde onlangs een vergelijkbaar verhaal in Kinderopvangtotaal. ‘Winst moet je investeren in betere kinderopvang,’ aldus De Wit. Om die reden steunt hij een wetsvoorstel van GroenLinks, PvdA en SP dat aan het wegvloeien van winst een einde moet maken.

Daarbij dreigt echter wel een gevaar, aldus kenniscentrum Somo in een onlangs verschenen studie. Private equity partijen die straks geen dividend meer krijgen, kunnen een flinke schadeclaim indienen bij de overheid. Een investeerder als het Canadese Onex, eigenaar van de keten Kidsfoundation, kan dit bijvoorbeeld doen met een beroep op het vrijhandelsverdrag CETA tussen Canada en Europa.

Binnenkort vertelt Lisa Westerveld, Kamerlid van GroenLinks, in Kinderopvangtotaal hoe zij dit probleem in haar wetsvoorstel wil aanpakken.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.