Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Amsterdam stuurt peuters naar de basisschool

Slecht nieuws voor de kinderopvang in Amsterdam. De gemeente loopt voor op de plannen van minister Lodewijk Asscher en stelt twee dagdelen voorschoolse educatie beschikbaar voor alle peuters in de stad. Peuters met een taalachterstand krijgen vier dagdelen per week. Niet de kinderopvang, maar basisscholen mogen dit organiseren.
Amsterdam stuurt peuters naar de basisschool
Foto: ANP Photo

Dit meldt de Volkskrant. Het plan begint in de loop van dit schooljaar als een proefproject op tien scholen. In het najaar maakt de gemeente bekend hoe het er precies uit zal komen te zien. De basisvoorziening zal in ieder geval beschikbaar komen voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar oud. Eén dagdeel (twee voor peuters zonder taalachterstand, vier met een taalachterstand) duurt drie uur.

Landelijke plannen

Het plan heeft veel overeenkomsten met de plannen waar de minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher mee bezig is. De dagdelen voorschoolse kinderopvang zijn beschikbaar voor alle peuters in de stad. Ongeacht of hun ouders werken of niet. In Amsterdam zijn er 6300 peuters met een taalachterstand. Nog eens 6300 kinderen (ongeveer) komen in aanmerking voor de twee dagdelen.

Basisscholen in de hoofdrol

Het is voor de kinderopvang niet te hopen dat Asscher kiest voor dezelfde structuur als de gemeente Amsterdam, met de basisscholen in de hoofdrol. Opvang van de peuters vindt niet alleen plaats in het schoolgebouw (Groep 0 Plus), maar valt ook volledig onder de verantwoordelijkheid van scholen. Als peuters 4 jaar zijn, stromen ze vervolgens door naar groep 1.

Samenwerking kinderopvang

Basisscholen mogen ervoor kiezen om de voorschoolse educatie samen met de kinderopvang aan te bieden, maar dat hoeft niet. Voeren basisscholen de voorschoolse educatie helemaal zelf uit, dan verliest de kinderopvang voor minimaal twee dagdelen haar belangrijkste doelgroep: de peuters. Juist in de kinderopvang (op kinderdagverblijven en bij gastouders) bestaan al zo ontzettend veel educatieve concepten.

Grote organisaties

In de Volkskrant laat Jessica Haije, pedagoge en eigenaar van Kids & Zo in Amsterdam weten: ‘Uit ervaring weet ik dat scholen alleen in zee gaan met de grote aanbieders. Dat zijn niet altijd de beste aanbieders op het gebied van de pedagogische kwaliteit voor peuters, dat blijkt ook uit rapportages van de GGD. Ik begrijp ook niet waarom er straks geld naar voorschoolse educatie bij basisscholen gaat, terwijl er al een hele infrastructuur ligt.’

Eén voorziening

Niet alleen Amsterdam, ook andere gemeenten willen de regie houden over de voorschoolse educatie voor peuters. De vier grote steden hebben laten weten een einde te willen maken aan het verschil tussen de commerciële kinderopvang en gesubsidieerde voorschoolse educatie. Wanneer minister Asscher met zijn landelijke plan komt, is nog niet bekend.

 

13 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wellicht moet er met twee maten gemeten worden : de naam zegt het al ONDERWIJSinspectie. Hoe kan men nou verwachten van een sector (waarin overigens hoofdzakelijk goed geschoold personeel actief is) dezelfde didactische achtergrond continue in de dagelijkse praktijk uitgevoerd kan worden conform het onderwijs? Dat zou betekenen dat we hoofdzakelijk (jonge) HBO leraren in moeten zetten , zij hebben immers veel verstand van leerlijnen en doelen.. naast dat het hierdoor nog een duurder verhaal gaat worden is het geen gegeven dat we genoeg leerkrachten zullen vinden die een job in de KO ambiëren… Daarnaast is mijn persoonlijke mening dat we op sommige punten aangaande VVE in dit land gewoon doorslaan (net zoals met regelgeving die onze branche rijk is)…zoals het idee om kinderen maar vervroegd naar school te sturen..mijn kind naar school met 2,5: ik denk er nog niet aan! Ze kunnen nog hun hele leven studeren..
    Wat betreft de reactie van Ad: precies : laat de branche nu eens in rustig vaarwater komen en gewoon eens aan de slag gaan… Wat betreft de Ranstad: tsja randstedelijke arrogantie is nu eenmaal een bekend fenomeen.. Een zooitje wethouders en schoolbesturen die dit in 1 keer beslissen om iedereen en alles te passeren is wel eens vaker voorgekomen in betreffende regio… Gemiste kans om het tegendeel te bewijzen!!

  3. @ i.a; In goed overleg werd enige tijd geleden ondernemers in de kinderopvang door de overheid gevraagd te investeren in te komen een beleid; VVE. Nu ondernemers daarin geïnvesteerd hebben en pas redelijk kort bezig zijn dit te implementeren (vergeleken met recente ontwikkelingen in het onderwijs bijv.) wordt zonder overleg en éénzijdig via de media besloten dat de uitvoering van het beleid gewijzigd wordt en de doelgroep een aanbod ontvangt buiten de afspraken om. Dat gaat banen kosten in de kinderopvang, en daar is niemand bij gebaat. Waarom gaat deze grote investering nu opnieuw plaatsvinden zonder evaluatie, zonder overleg en zonder kennisgeving? Zo ga je als overheid niet met afspraken, ondernemers en burgers om.

  4. Definieer nou eerst eens rustig een :’dagdeel’ met z’n allen; dan zul je zien dat je over heel verschillende dingen praat.Dit is de eindeloze worsteling om een arbeidsmarkt-instrument voor iets sociaal-pedagogisch te gebruiken. Helaas: weggegooid geld.

  5. Hallo,
    Te begrijpen al deze emoties. In de kinderopvang gebeurt momenteel al zo ontzettend veel. Sinds de politiek in 2005 er zijn ‘Toppic’ van is gaan maken is er (te) veel gebeurt. En veelal heeft het geen positieve uitwerking gehad. De kinderopvang is moe, gefrustreerd en boos.
    Met betrekking tot bovenstaand plan denk ik zelf niet dat er veel ouders nu zo ontzettend veel mee geholpen worden. Een dagdeel is maar 3 of 4 uurtjes. Vooral de dagdelen met 3 uurtjes….een kind komt vaak langer/meerdere uren op het kdv.
    Tuurlijk zal het een engatief effect hebben maar of het ook zo’n groot effect zal hebben als waar iedereen bang voor is…..
    Maar misschien ben ik naief en positief 🙂
    Waar ik mij overigens over blijf verbazen is de ‘Slappe cultuur’ die wij allen in de kinderopvang hebben. Wanneer springen wij eens in de strijd? Wanneer roepen wij ‘Wij pikken dit niet langer’. Waar blijven de stakingen, waar blijft de vakbond????
    Nee, het enige wat wij doen is ons lidmaatschap opzeggen bij de vakbond en met elkaar zitten kniezen over hoe slecht het is en hoeveel slechter het nog gaat worden.
    Wanneer oh wanneer krijgen wij, met onze Nederlandse mentaliteit, toch eens een beetje pit in ons en komen wij in actie?????

  6. @ i.a: zal ongetwijfeld gelden voor in sommige gemeentes. maar denkt u dat deze ommezwaai niets gaat kosten? kom op: ik zie de zoveelste ‘geld over de balk’ strategie alweer ontstaan. daarnaast: ik geloof overigens niet dat VVE niets heeft opgeleverd (niet dat het enkel & alleen om VVE draait: we hebben als land geïnvesteerd in een totale sector) Om iedere politicus meteen te geloven vind ik wat ver gaan, u niet (vooral in deze tijd)? Overigens: De aanname dat het onderwijs dit alles kan aanbieden – en op de juiste manier kan aanbieden – is nergens op gestoeld. Dus: zitten we te wachten op de zoveelste commissie die dit gaat onderzoeken? Ik niet. persoonlijk vind ik het arrogant: maar ach dat zijn we van de randstad wel gewend.

  7. @ meibloempje: Klassenassistenten hebben in veel gevallen dezelfde diploma’s en cursussen gevolgd als peuterleidsters, anders mogen ze hun werk niet doen.
    @ Youri: Blijkbaar hebben die bakken, maar dan ook bakken geld, waar u het over heeft, niet gezorgd voor een voldoende aanbod van VVE. Toevallig is er recent een nieuwsbericht over verschenen. (zie ook op deze site) De VVE is nog helemaal niet goed georganiseerd. En dát kost de gemeenschap uiteindelijk ook veel geld. Op zowel de korte termijn, als op de lange(re) termijn. De overheid kan niet blijven investeren in iets dat onvoldoende resultaten oplevert.

  8. Ik vind dit ongelooflijk. Het dient maar 1 doel: preventief vullen van klassen! Schijnheiligheid op en top! er is jaren door de overheid en professionele kinderopvang algemeen geïnvesteerd in de KO en de laatste jaren zijn er bakken maar dan ook bakken geld naar VVE implementatiemodules gegaan!!! De arrogante en zelfvoldane gemeente Amsterdam veegt vervolgens door dit beleid alle investering (en daarmee uw zuur betaalde belastingcenten!!) met 1 zwaai van tafel.. Slechts om gemiddeld 6 uur opvang v/e kind dames en heren!! Hier bereikt men helemaal niets mee!! Chapeau! Benieuwd wat den Haag hiermee gaat doen. Samenwerking is goed maar dit druist in tegen alle principes!

  9. Eerst harmonisatie van peuterspeelzalen en kinderopvang en nu moeten de peuters naar de basisschool? Klassenassistenten de peutergroepen draaien??? Waar blijven al die peuterleidsters die allerlei cursussen moesten volgen op peuters met een achterstand te begeleiden? Ik begrijp er helemaal niets meer van.

  10. Ik kan hier achterstaan en ben vóór deze ontwikkeling.
    Scholen hebben de kennis, materialen en benodigdheden rondom het aanbieden van VVE in de meeste gevallen al in huis. Ze hoeven bij wijze van spreken alleen maar een extra lokaal in te richten voor de peuters, klassenassistenen kunnen de peutergroep draaien, onder verantwoording van dezelfde directie die de doorlopende lijn ook aanbiedt op de basisschool. Dus geen verschillende (pedagogisch) beleidsplannen en visies meer! Lekker duidelijk.
    Ik heb hier in de praktijk al een heel mooi voorbeeld van gezien.
    Het klopt dat dit geen goed nieuws is voor de kinderopvangbranche. Echter, ik begrijp het uitgangspunt van de minister wel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.