Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zuinig met water en energie

Breng gezamenlijk de water- en energierekening omlaag. Houd een milieubewuste speurtocht in het kindercentrum naar verspilling van water en elektriciteit. Ook jonge kinderen kunnen meedenken en zich ervan bewust worden dat je zuinig met water en energie moet zijn. Zet een groot bord neer, met daarop de nieuwe regels. Maak er een spel van. Wie weet er wel vijf manieren te verzinnen om beter met water en elektriciteit om te gaan? Misschien zelfs wel tien? We helpen je op weg met tien tips.
Zuinig met water en energie
Foto: ANP Photo

1. Tanden poetsen

Bij het tanden poetsen hoeft de kraan niet eindeloos te lopen. Maak je de borstel even nat met een beetje water en draai de kraan weer dicht. Als je uitgeborsteld bent, draai je de kraan pas weer open.

 

2. Handen wassen

Natuurlijk moeten kinderen leren dat het belangrijk is om hun handen te wassen voor het eten en na toiletgebruik. Maar je mag de kraan tussendoor best even dicht draaien als je lekker aan het inzepen en spelen bent. Vervolgens draai je de kraan weer open en spoel je de handen goed af.

 

3. Regenwater

Schaf een regenton aan en gebruik dit water om binnen en buiten de planten water te geven. Het water kan ook prima dienst doen om stoeptegels af te spoelen na het krijten of om de bemodderde bolderkar schoon te spoelen.

 

4. Vaatwasser

Zorg dat de vaatwasmachine helemaal vol zit voor je hem aan zet. Leer de oudste kinderen de vaatwasser netjes inpakken.

5. Licht uit
Waarom zouden alle ruimten verlicht moeten zijn in een kindercentrum? Leer de kinderen om het licht uit te doen van ruimten die niet worden gebruikt. Zorg dat hierbij de veiligheid nooit in gevaar komt. Het licht in het trappenhuis moet natuurlijk altijd branden. Denk eens na over de aanschaf van bewegingsmelders voor verlichting.

6. Standby
Veel apparaten verbruiken energie terwijl ze eigenlijk niets doen. Zet ze uit. Een paar voorbeelden. De televisie en computer kunnen op standby en de energysaver worden gezet, maar ze blijven dan wel stroom trekken. In een gemiddeld huishouden kost dit ruim 100 euro per jaar. Je kunt de televisie ook uitzetten met de knop op het apparaat en de computer helemaal afsluiten. Trek ook de opladers van games en telefoons uit het stopcontact, anders blijven ze stroom gebruiken.
Handige tip: gebruik in de computerruimte een stekkerdoos met een aan- en uitschakelaar. Als alle apparaten daarop aangesloten zijn, hoef je aan het eind van de dag alleen maar deze schakelaar uit te doen.

7. Spaarlampen

Gebruiken jullie al spaarlampen in het kindercentrum? Een leuke klus om deze samen met de kinderen te vervangen. Bezoek met de groep een bouwmarkt en ga energielampen shoppen. Ga vervolgens een middag een voor een de lampen vervangen.

 

8. Tijdklok

Bij een kindercentrum kun je prima gebruik maken van een tijdklok. Je weet immers precies wanneer de dag begint en eindigt. Ook voor de buitenverlichting is een tijdklok zeer geschikt. Zo kun je ‘s winters de verlichting buiten een half uur voor en na de openingstijd aanlaten.

9. Radiatoren vrij

Houd radiatoren vrij, zodat je optimaal geniet van de warmte die ze geven. Zorg daarom dat er geen meubels of gordijnen voor de verwarmingselementen hangen. Laat de oudste kinderen een inspectie doen: waar kan het beter?


10. Zonne-energie

In de meeste kindercentra is de temperatuur met een thermostaat geregeld. Gebruik de energie van de zon om het binnen een graadje warmer te maken. Schijnt het zonnetje lekker buiten? Zorg dat de gordijnen en jaloezieën open zijn. Het verhoogt de sfeer ook, van zo’n lekker voorjaarszonnetje wordt iedereen vrolijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.