Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maak van de bso een Droom Dome

Maak van de bso een Droom Dome: een dromenland. Slapen en dromen doe je elke dag, iedereen kan er dus over meepraten. Het is het een onderwerp waar kinderen zich betrokken bij voelen, mits je het leuk en spannend maakt.
iStock

Houd een pyjama-dansfeest. Ook ouders zijn welkom, mits gekleed in pyjama of badjas. Je kunt er een logeerpartij voor de kinderen van maken met veel kussens, luchtbedden en slaapzakken. Iedereen brengt zijn favoriete knuffel mee en de pedagogisch medewerkers lezen voor het slapen een verhaal voor. Op een muziekje ga je met elkaar ritmisch tandenpoetsen. Houd contact met ouders via de groepsapp en houd er rekening mee dat er wellicht een ouder moet worden opgetrommeld om een kind op te halen omdat het nog net iets te spannend is.

Dromen in beeld

Zet je leukste, engste of raarste droom om in een kunstvorm. De kinderen mogen zelf kiezen hoe zij dit willen aanpakken. Geef voorbeelden van materialen en vormen ter inspiratie. Een collage van foto’s en tijdschriftscheursels, een 3D-stellage van gerecycled materiaal, een rap of een liedje met gitaar, een verhaal, mime, alles mag. Je kunt hier een paar middagen aan werken en aan het eind van de week de dromen presenteren aan elkaar en eventueel ook ouders.

Dromen delen

Maak met elkaar een gezellige Droom Dome met veel kussens, slaapzakken en dekentjes en ga chillen. Het onderwerp van gesprek: dromen. Waar droom je wel eens van? Wat was je grappigste of engste droom? Ben je wel eens bang als je ’s nachts wakker wordt en wat kan je daaraan doen? Het doel is om met elkaar persoonlijke dingen te delen in een vertrouwde omgeving. Natuurlijk doe je als pedagogisch medewerker ook mee en stel je je kwetsbaar op. Niemand wordt uitgelachen en wie een probleem deelt, krijgt steun van de anderen. Lees je van tevoren in over het onderwerp, zodat je kinderen antwoord kan geven over slapen en dromen. Dan steken ze er ook nog wat van op. Denk aan: hoeveel uur moet je eigenlijk slapen en wat gebeurt er als je nooit slaapt? Droomt iedereen, wat is REM-slaap en dat gevoel dat je ineens diep valt? Sommige kinderen vinden het lastig om in slaap te komen. Geef tips, zoals: een uur voor bedtijd niet meer naar je telefoon kijken, maar juist een mooi boek lezen, daar word je lekker slaperig van.

Droomwereld

Hoe ziet een droomwereld eruit? Een gezamenlijk project. Eén ruimte in de bso wordt door de kinderen omgetoverd tot dromenland. Iedereen mag er elementen van invullen en het geeft niets als het geheel een bizarre mix van ideeën wordt. Zorg voor grote stukken stevig karton, die kunnen worden beschilderd als decor. Begeleid, maar stuur zo min mogelijk. Bomen en planten waaraan pizza’s groeien, een oranje lucht en blauw gras, een wereld waarin geen zwaartekracht bestaat of alle mensen via een antenne op hun hoofd communiceren. Zorg dat je zelf als pedagogisch medewerker ook een wild idee hebt.

Meer activiteiten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.