Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bewegen tot je warm bent

Bibberen en klappertanden, waarom doen we dat? Dat doe je om je lichaam aan het werk te zetten. Hoe harder je bibbert, hoe warmer je wordt. Oefen met de jongste kinderen. Wie kan het hardst bibberen en klappertanden?

Inpakrace: rennen of je bevriest! Kies een binnenruimte, waar flink kan worden gerend, denk aan een gymzaal. Maak een circuit met zes punten en leg op elk punt een stapel winterkleren. De kinderen starten op hun sokken, zogenaamd bibberend van de kou. Als het fluitje klinkt, rennen ze naar punt 1, waar een stapel vesten ligt. Op punt 2 vinden ze jassen, op 3 laarsjes, op 4 mutsen, op 5 sjaals en op 6 wanten. Op elk punt mag de groep pas verder als iedereen is aangekleed. Zo leren de kinderen elkaar helpen en samenwerken. Als iedereen dik aangekleed bij de finish komt, kun je het rondje omgekeerd doen en alles weer uittrekken. Je kunt het circuit ook doen om iedereen op een speelse manier aan te kleden voor een buitenactiviteit.

Spring je warm

Laat kinderen ervaren hoe je lichaam je door inspanning vanzelf opwarmt. Deze activiteit kan binnen en buiten. Een grotere ruimte verdeel je in vieren met grote lijnen (krijt of schilderstape) op de grond. Het eerste vak is ‘Koud’, het tweede is ‘Lekker’, het derde is ‘Warm’ en het vierde ‘Heet’. Je kunt een gekleurd stuk papier in elk vak leggen dat het nog eens extra benadrukt: blauw, geel, oranje en rood. De groep begint in het koude vak en gaat flink springen. Hoe lang duurt het voor je het niet meer koud hebt? Dan jog je naar het tweede vak en wordt er weer flink gesprongen. Zo verhuis je steeds naar een ander vak dat aansluit bij de lichaamstemperatuur. Je kunt de route ook weer omgekeerd doen als een cooling down.

Wwweetjes

  • oudersvannature.nl/buitenspelen-in-de-winter: ter inspiratie, van ijsbellen blazen tot rommel prikken.

  • www.​mamaliefde.​nl: een leuke website van bloggende moeder Linda. Ze geeft ook speltips voor de winter. Een leuk idee voor de vorstperiode. Als het wel vriest, maar nog niet hard genoeg om met een groep op een bevroren vijver te gaan kijken, maak dan zelf een ijsbaan. Giet een paar laagjes water over een aantal tegels op het plein, dan heb je de dag erna glijplezier. Pak bijvoorbeeld voorwerpen en kijk wie ze het verst kan laten glijden. Voorzichtig en stevig aan de hand van de pm’er een beetje glibberen is ook leuk. Baken de glijbaan wel duidelijk af om valpartijen te voorkomen.

Andere activiteiten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.