Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanpak kinderarmoede hoger op de agenda van gemeenten

Sinds 2017 trekt het kabinet jaarlijks honderd miljoen euro extra uit voor kinderen die opgroeien in armoede. Deze gelden worden deels besteed aan de beoogde voorzieningen in natura, blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de regeling. Toch zijn verbeteringen nodig, concludeert staatssecretaris van Ark.
AdobeStock

Een op de negen kinderen leeft in een gezin dat het niet breed heeft. Het kabinet stelt daarom jaarlijks honderd miljoen euro beschikbaar voor kinderen die opgroeien in armoede. Daarvan gaat 85 miljoen euro naar gemeenten, als aanvulling op hun bestaande armoedebeleid.  

Staatssecretaris van SZW Van Ark concludeert naar aanleiding van een tussenevaluatie van de regeling dat gemeenten met de gelden meer kinderen bereiken die opgroeien in armoede. Negen van de tien gemeenten bieden voorzieningen in natura aan, zoals een sportabonnement of deelname aan een schoolreisje. Maar Van Ark concludeert ook dat verbetering nodig is. Een groot deel van de gemeenten heeft namelijk onvoldoende zicht op de uitgaven en het (extra) bereik van kinderen. Slechts 65% van de gemeenten kon verdiepende informatie geven over de besteding van de gelden. Bovendien wordt slechts 43% van het geld besteed aan voorzieningen in natura, terwijl de gelden hier juist voor bedoeld zijn.

Subsidie stopgezet

Een deel van de gelden uit de regeling (10 miljoen euro) wordt verdeeld over vier grote armoedepartijen, de Vereniging Leergeld, het Nationaal Fonds Kinderhulp, het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Stichting Jarige Job. De organisaties blijken in 2017 met de gelden meer kinderen te hebben bereikt.

De organisaties krijgen 4 miljoen euro extra voor de bestrijding van armoede onder kinderen, omdat een extra impuls te geven aan het samenwerkingsverband. De staatssecretaris gaat met de armoedepartijen in gesprek over de mogelijke inzet en bestedingstermijn van deze middelen.

Een bedrag van 5 miljoen euro gaat naar de subsidieregeling ‘Kansen voor alle kinderen’. De staatssecretaris concludeert dat de subsidieregeling in Europees Nederland beperkte meerwaarde heeft. Daarom zal zij deze subsidieregeling niet meer openstellen voor de nieuwe aanvraagtermijnen vanaf 2019.

Vervolgevaluatie

Een vervolgevaluatie vindt plaats in 2021. Dan zal getoetst worden of het gemeentelijk beleid ertoe heeft geleid dat (nagenoeg) alle kinderen in armoede worden bereikt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.