Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meer VVE-geld voor peuters in de stad

De 360 miljoen euro aan VVE-gelden worden vooral besteed in de grotere gemeenten. Dat leidt tot scheefgroei. Dit meldt vaktijdtitel Binnenlands Bestuur na research.
De 37 grootste gemeenten krijgen jaarlijks 95 miljoen euro extra bovenop het reguliere VVE-budget. De reden is dat meer dan de helft van de doelgroepkinderen in een grote gemeenten woont.
De 37 grootste gemeenten krijgen jaarlijks 95 miljoen euro extra bovenop het reguliere VVE-budget. De reden is dat meer dan de helft van de doelgroepkinderen in een grote gemeenten woont. - Foto: ANP

Voor peuters met een taalachterstand in een kleinere gemeente is geen VVE-plek beschikbaar. In Amsterdam en Utrecht worden daarentegen VVE-plekken ingevuld door kinderen die helemaal geen taalachterstand hebben.

Verschillen in de regio

De 37 grootste gemeenten krijgen jaarlijks 95 miljoen euro extra bovenop het reguliere VVE-budget. De reden is dat meer dan de helft van de kinderen met een risico op taalachterstand in één van deze grote gemeenten woont. Dat leidt in de regio tot scheve verhoudingen. Bijvoorbeeld in Drenthe waar in Emmen per kind met een taalachterstand 5.976 euro beschikbaar is en in buurgemeente Coevorden 3.281 euro. Ook binnen de G37 zijn de verschillen groot, zagen de redacteuren. Leeuwarden krijgt 9.591 euro per kind met taalachterstand, Lelystad 5.217 euro.

Wat vind jij: hebben grotere gemeenten recht op meer VVE-gelden omdat daar nu eenmaal meer kinderen met een taalachterstand wonen? Of denk jij daar anders over? Reageer onderaan dit artikel >>

Doelgroepkinderen

Kleine gemeenten komen er al helemaal bekaaid vanaf. Boxmeer heeft bijvoorbeeld slechts 1500 euro per peuter beschikbaar. Dat staat in schril contrast met Amsterdam en Rotterdam die samen goed zijn voor 30 procent van het totale VVE-budget. In Amsterdam valt verder op dat 40 procent van de VVE-plekken wordt ingevuld door kinderen die niet onder de doelgroep vallen. In Utrecht is dit 21 procent.

Beter verdelen

Staatssecretaris Sander Dekker wil af van deze scheefgroei. Hij vindt dat het niet mag uitmaken waar een kind woont of hij een VVE-programma kan volgen of niet. Dekker wilde eigenlijk al vanaf 2016 de VVE-gelden evenrediger verdelen tussen de G37 en overige gemeenten, maar daar kwam veel kritiek op. Dekker wil nu dat kleinere gemeenten vanaf 2017 kunnen rekenen op een groter aandeel van de VVE-gelden en grotere gemeenten (met name de G37) op een kleiner aandeel.

Abvakabo FNV vindt de bezuinigingen op de VVE-gelden in de vier grootste gemeenten onbegrijpelijk. Juist in deze gemeenten wonen de meeste kinderen met een taalachterstand, zegt de vakbond. En een bezuiniging raakt dan ook de zwakste kinderen. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Nee dat vind ik niet! 
    Maar ik vind het sowieso oneerlijk, want omdat ik goed Nederlands spreek heeft mijn kind maar recht op een dag peuterspeelzaal of kdv….., maar een kind waarvan de ouders slecht of geen Nederlands spreken hebben recht op meerdere dagen…. Ja ik kan dagen bij kopen maar als twee verdieners is dat haast niet te doen…. Ik vind dat ieder kind hetzelfde behandeld moet worden en niet meten met twee maten….Ik ben zelf VVE leidster….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.