Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Blog Jolanda Rikers - Heb jij al een Privacy Officer?

Jolanda is even het spoor bijster. Want na de Aandachtsfunctionaris, Vertrouwenspersoon en Preventiemedewerker wordt geadviseerd nu ook een Privacy Officer aan te stellen. Denkt er iemand aan de (kleine) ondernemer die dit alles moet organiseren?
Jolanda Rikers Kinderopvang Opvang Kerkrade.jpg
Beleidsmakers zijn van harte welkom om eens naar kerkrade te komen.

Afgelopen weken krijg ik vanuit verschillende invalshoeken het signaal dat misschien ook nog wel een Functionaris Gegevensbescherming of Privacy Officer moet aanstellen. We hebben dan weliswaar niet meer dan 250 medewerkers in dienst, maar ik las dat je dat ook moet doen als je belast bent met het verwerken van gegevens die regelmatige en systematische observaties van betrokkenen vereisen. Tja, wij observeren en registreren inderdaad de ontwikkeling van jonge kinderen…. Of wordt hier iets heel anders bedoeld?

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik met al deze extra functionarissen even het spoor bijster ben en ik vrees vele (met name kleine) organisaties met mij. We hebben namelijk de afgelopen jaren al een Aandachtsfunctionaris, Vertrouwenspersoon en Preventiemedewerker aangesteld. Hierbij horen natuurlijk ook nog de nodige beleidstukken en werkinstructies. En dan maar hopen dat als echt nood aan de man of beter gezegd vrouw (in de kinderopvang) is ze weet wie ze waarvoor moet hebben.

'Luxeproblemen misschien, maar dit ervaren we in de praktijk toch heel anders'

Nee we hebben momenteel hele ander zaken aan ons hoofd: hoe krijgen we alle openstaande diensten ingevuld? hoe krijgen we alle nieuw  aangemelde kinderen geplaatst? hoe krijgen we alle nieuwe medewerkers goed ingewerkt.  Je kunt ook zeggen dat dit luxe problemen zijn na een tijd van sterke krimp….. maar dit ervaren we in de praktijk toch heel anders.

À propos praktijk,  wellicht zouden de bedenkers van nieuwe wetgeving eerst even op de werkvloer van een kleine organisatie (dat zijn toch de meesten) kunnen komen kijken of een en ander implementeerbaar is. Of is het bedoeling dat de kleintjes verdwijnen….. ?!

Gelukkig heb ik hele betrokken en flexibele medewerkers waardoor we het weer iedere keer voor elkaar krijgen, maar die rek is er op een gegeven moment ook uit. Dus beleidsmakers kom maar eens een keertje naar Kerkrade.

De vorige keer schreef Jolanda haar weblog over haar mailverwerking na vijf weken vakantie. Doe er je voordeel mee en lees haar aanpak in de blog 'Anders is beter?'

Jolanda Rikers

Directeur van Kinder Opvang Kerkrade
Bekijk profiel

Of registreer je om te kunnen reageren.