Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Partnerblog – Wij spelen (natuurlijk)!

De NOT ligt weer achter ons en onderwijsinstellingen hebben nieuwe inspiratie opgedaan om hun leerlingen nog meer speel- en leerplezier te bieden. Ik heb tijdens de beurs veel leuke en interessante gesprekken gevoerd. Het is goed om te zien dat de animo voor een groen speelterrein nog steeds groeit
1PimLageVenterink-3.jpg
Pim Lage Venterink is Accountmanager Spelen bij BTL Realisatie B.V.

Uiteraard heb ik ook de nodige bezwaren gehoord, waarbij het vies worden van leerlingen als grootste drempel wordt gezien. Dit voornamelijk uit angst voor de reacties van ouders. Maar is vies worden van kinderen wel zo erg of is dit juist een kans? Ontwikkelt een kind zich juist beter door te spelen met zand en water? Moet je altijd vies worden of is dit een bewuste keuze van het kind?

Ik ben iedere dag bezig met het ontwerpen, inrichten en onderhouden van speelterreinen en van mening dat natuurlijk spelen veel meer is dan modder, zand en vies worden. Het gaat erom dat we een plein zo inrichten dat kinderen naar buiten willen, plezier hebben én dat dit ook nog eens leerzaam is. Dit plein moet tevens passen bij de visie en identiteit van de onderwijsorganisatie. Wat mij verbaast, is dat veel mensen bij natuurlijk spelen op een speelterrein nog steeds denken aan een soort bos met daarin veel bomen, struiken, zwarte grond en smalle paden. Maar natuurlijk spelen biedt zoveel meer!

Iedere dag enthousiasmeer en overtuig ik mensen van de meerwaarde van spelen in een groene omgeving. Er zijn tal van onderzoeken waarin de waarde van groen wordt onderschreven. Groen is gezond en draagt bij aan de ontwikkeling en leerprestaties. Als kinderen buiten hun energie kwijt kunnen concentreren zij zich binnen veel beter.

‘Het vol enthousiasme zien spelen van kinderen op een goed ingericht speelterrein is de mooiste beloning die ik kan krijgen’

Zijn er dan helemaal geen bezwaren? Nee, in mijn optiek niet! Mits het plein op de juiste manier ingericht wordt. Wordt je niet vies van een ‘groen’ speelterrein? Natuurlijk wel, maar dat worden kinderen ook als ze in de zandbak spelen of thuis door de bosjes struinen tijdens het bouwen van een hut. We zijn toch allemaal jong geweest? Niet voor niets is Modderdag al enkele jaren een doorslaand succes. In 2016 speelden maar liefst 125.000 kinderen in de modder!

Ik zie het als een mooie uitdaging om nog meer mensen te enthousiasmeren voor een groen speelterrein en bewust te maken van de kansen die groen biedt. Dit hoop ik te doen door met veel mensen in gesprek te gaan, maar vooral veel kinderen een speelterrein te geven waarin zij plezier, uitdaging en ontwikkeling vinden en waar zij zelf kunnen kiezen of zij vies willen worden. Want het vol enthousiasme zien spelen van kinderen op een goed ingericht speelterrein is de mooiste beloning die ik kan krijgen. Over twee jaar hoop ik op de NOT nog meer mensen te spreken die enthousiast zijn over natuurlijk spelen, hun ervaringen komen delen en niet de bezwaren, maar juist de kansen van een natuurlijk speelterrein zien.

Pim Lage Venterink is Accountmanager Spelen bij BTL Realisatie B.V.

Deze bijdrage valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.