Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher wil transparantie kwaliteit met kwaliteitsoordeel

Ouders moeten in één oogopslag kunnen zien wat de kwaliteit is van een kinderopvangorganisatie en of er risico’s zijn. Kamerleden Linda Voortman en Keklik Yücel vroegen minister Asscher in een motie of het risicoprofiel daarom openbaar gemaakt kan worden. Minister Asscher doet dit liever niet maar stelt een alternatief voor: het kwaliteitsoordeel.
1 Kwaliteitsoordeel.jpg
Een groen risicoprofiel kan ouders op het verkeerde been zetten

De motie van de twee Kamerleden kwam na alle onrust in Amsterdam waar kinderopvang 24/7 al jaren de boel belazerde zonder dat ouders daarvan op de hoogte waren. Voortman en Yücel vroegen minister Asscher van Sociale Zaken daarom hoe ouders meer inzicht kunnen krijgen in de geboden kwaliteit en de eventuele risico’s van een locatie. Ook vroegen ze of gemeenten al bestaande gegevens hierover openbaar konden maken. Bijvoorbeeld het risicoprofiel dat alle GGD’en van kinderopvanglocaties opstellen.

Inhoud risicoprofiel

Asscher zegt in zijn beantwoording op deze vragen het belang te onderstrepen van het bieden van juiste informatie aan ouders zodat zij een keuze voor een bepaalde kinderopvanglocatie kunnen maken. Maar de bestaande risicoprofielen lenen zich hier niet voor, volgens Asscher. ‘De inhoud van dat profiel kan ouders op het verkeerde been zetten en een vertekend beeld van de feitelijke situatie in kinderopvangorganisaties oproepen. Dat vind ik niet wenselijk, niet voor ouders en niet voor kinderopvangorganisaties.’

Het risicoprofiel en de daarbij behorende kleurvoor een locatie zegt niet alles over de kwaliteit. Dit vindt ook GGD GHOR Nederland. ‘Het inspectierapport van een locatie zegt meer over kwaliteit dan het risicoprofiel’. Lees meer

Inschatting van risico’s

De minister legt uit dat het risicoprofiel is gebaseerd op een inschatting van risico’s en niet op in de praktijk geconstateerde feiten. Een groen risicoprofiel kan ouders daarom op het verkeerde been zetten, net als een rood profiel. Daarnaast zegt de minister dat de betekenis van het risicoprofiel per gemeenten verschilt. Wel zegt hij het aan individuele gemeenten te laten om zelf te beoordelen of het delen van risicoprofielen met ouders wenselijk is.

Kwaliteitsoordeel

Omdat de minister vindt dat de informatievoorziening aan ouders wel beter kan, stelt hij een alternatief voor: het kwaliteitsoordeel. Dit moet een openbaar oordeel zijn van de toezichthouder over de pedagogische kwaliteit van de kinderopvanglocatie. Asscher wil binnenkort met GGD GHOR Nederland, toezichthouders en gemeenten om tafel te zitten om te overleggen hoe dit kan worden vormgegeven in bijvoorbeeld pilots. Zo’n kwaliteitsoordeel moet aansluiten bij de huidige ontwikkelingen op het terrein van innovatie en kwaliteit die voortvloeien uit het kwaliteitsakkoord met de veldpartijen.

Welke kleur het risicoprofiel van uw locatie heeft (rood, oranje, geel of groen) is afhankelijk van of er zorgen zijn over uw locatie. Lees hier hoe het zit

Inspectierapport

Overigens wijst de minister op al bestaande manieren waarop ouders zich inhoudelijk kunnen verdiepen in de kwaliteit van een kinderopvanglocatie. Allereerst kunnen ouders zelf een kijkje nemen, informatie bij andere ouders inwinnen en de inspectierapporten van de GGD nalezen op de website van het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen.

Download de brief van minister Asscher

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.