Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgevers niet bewust van risico arbeidsongeschiktheid

De kosten van een langdurig zieke pm’er of kantoormedewerker kunnen oplopen tot 200.000 euro, blijkt uit onderzoek van Aon Nederland. Een behoorlijk bedrijfsrisico, waar ondernemers en HR-managers vaak niet van op de hoogte zijn.
Risico arbeidsongeschiktheid
In het uiterste geval moet een werkgever 12 jaar de kosten betalen van de uitkering van een zieke werknemer. - Foto: Fotolia

Ruim de helft van de MKB-organisaties (10 – 250 medewerkers) die meededen aan het onderzoek hebben wel eens te maken gehad met een langdurig arbeidsongeschikte medewerker. Toch worden de risico’s van langdurige arbeidsongeschiktheid nog altijd onderschat en schiet de kennis van MKB’ers over de geldende wetgeving tekort, constateert Aon Nederland.

Twaalf jaar

Zo schatten de respondenten in dat werkgevers in het uiterste geval vier jaar de kosten betalen van de uitkering aan hun zieke personeel. En voor personeel met een tijdelijk contract is dit volgens hen drie jaar. Maar in werkelijkheid is dit maar liefst twaalf jaar, zowel bij een vast als tijdelijk dienstverband. Zo kunnen de kosten voor een werkgever al snel oplopen tot 200.000 euro.

Overheid

De helft van de respondenten denkt onterecht dat de duur van de uitkering afhankelijk is van hoe lang een medewerker in dienst is geweest, en dat de werkgever niet meer hoeft te betalen als een tijdelijk contract afloopt. Ook opvallend: ruim een kwart denkt dat de overheid na twee jaar ziekte de uitkering aan langdurig zieke medewerkers financiert. In werkelijkheid blijven werkgevers zelf direct of indirect verantwoordelijk voor de uitkeringslast.

WGA

Vanaf 1 januari 2017 kunnen werkgevers voor de volledige Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) kiezen voor een publieke of private verzekering. Maar om daarin een goede keuze te maken, moeten ze goed op de hoogte zijn van de risico’s. En dat zijn ze nu dus niet, stelt Aon. Terwijl er veel op het spel staat. Meer dan de helft van de deelnemende ondernemers en HR-managers liet in het onderzoek weten dat een arbeidsongeschikte medewerker hét verschil kan maken tussen winst en verlies.

Kijk voor meer informatie over de WGA op de website van Aon.

Bij payrolling kent de werkgever geen doorbetalingsplicht bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Is deze constructie iets voor de kinderopvang? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.