Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dit kabinet zet geen stappen met ontwikkelrecht’

Hoewel politici van verschillende politieke partijen zich in willen gaan zetten voor brede basisvoorzieningen voor jonge kinderen, zal dat niet meer gebeuren onder dit kabinet.
1Sander-Dekker.jpg
'De kosten voor het realiseren van een ontwikkelrecht zijn te hoog en het wetenschappelijke bewijs is te dun.' - Foto: ANP Photo

Dat werd duidelijk tijdens een overleg in de Tweede Kamer over o.a. Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE). Volgens staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker zijn de kosten te hoog en is het wetenschappelijke bewijs voor deze brede kindcentra te dun om hier nu al in te gaan investeren.

Ontwikkelrecht

De PO-Raad had voorafgaand aan het overleg een brief naar Kamerleden gestuurd waarin ze aandacht vroeg voor een ontwikkelrecht voor peuters en een betere samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. De Raad is blij dat politici de inhoud van de brief oppakten tijdens de vergadering. Er zijn meer organisaties die dit onderwerp de afgelopen maanden op de politieke agenda probeerden te krijgen. Dit zijn de Sociaal Economische Raad (SER), de Onderwijsraad, de kinderopvangbranche en gemeenten.

De PO-Raad stuurde afgelopen najaar, voorafgaand aan een overleg over kinderopvang, ook een brief naar Kamerleden. Ook hierin vroeg de organisatie aandacht voor het realiseren van een ontwikkelrecht. Lees meer

Integrale kindcentra

De Taskforce die is ingesteld om verschillen in wetten en regels tussen kinderopvang en onderwijs te onderzoeken, kwam ook ter sprake tijdens het Kameroverleg. D66-Kamerlid Paul van Meenen denkt dat al lang duidelijk is wat er wettelijk moet veranderen om de samenwerking tussen beide partijen te vergemakkelijken. Hij zei: ‘Het is nu ‘gewoon een kwestie van aanpakken’. Ook andere Kamerleden betwijfelden de meerwaarde van het Taskforce-onderzoek. Zij komt in april 2017 met uitkomsten naar wat er beter kan en hoe dit moet worden gerealiseerd. D66 vroeg een vervolgoverleg aan om het kabinet toch nog voor de nieuwe formatie stappen te laten zetten in dit dossier.

OAB-middelen

Staatssecretaris Dekker beloofde de Kamer wel nog dit jaar te informeren over de nieuwe bekostigingssystematiek van de onderwijsachterstandsmiddelen (oab-middelen). De staatsecretaris kondigde eerder al aan dat bezuinigingen op het totale budget pas vanaf 2018 ingaan. Dat valt dan samen met een andere verdeling van oab-middelen waarin kleinere gemeenten relatief meer geld krijgen dan grotere gemeenten. Dekker zei hierover: ‘Het geld moet terechtkomen waar de echte achterstanden zijn. De nieuwe indicator zal dan ook dynamisch zijn, zodat we kunnen ingrijpen om scheefgroei te voorkomen.’

Opleiding

Verder zei de staatssecretaris tijdens het Kameroverleg toe serieus te willen gaan kijken naar verdere specialisatie op het gebied van het jonge kind binnen de lerarenopleiding.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.