Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteitsoordeel moet kinderopvang echt transparant maken

VNG en GGD zijn positief over de stap van minister Asscher van Sociale Zaken om te komen tot een kwaliteitsoordeel voor de kinderopvang. Daarmee moeten ouders in één oogopslag zien of hun locatie aan de kwaliteitseisen voldoet en of het er veilig is.
Kwaliteitsoordeel.jpg
‘De huidige informatie is niet afdoende voor ouders. Wij begrijpen dat er behoefte is aan meer uitleg.' - Foto: iStock

Vanaf 2017 starten pilots om met kwaliteitsoordelen, als aanvulling op de inspectierapporten, te gaan werken. Aanleiding voor dit project, is een discussie in de Tweede Kamer over het al dan niet openbaar maken van risicoprofielen van kinderopvanglocaties. Van alle opvanglocaties heeft de GGD een risicoprofiel gemaakt: rood, oranje, geel of groen, afhankelijk van hoe groot de toezichthouder het risico acht dat op die locatie overtredingen worden begaan. Bij veel kinderopvangeigenaren en ouders is de kleur van dit profiel niet bekend. Houders kunnen dit opvragen. In Amsterdam zijn de risicoprofielen wel gepubliceerd.  

Amsterdam

Bij kinderdagverblijf 24/7 Kids in Amsterdam had de locatie drie rode risicoprofielen en één oranje. Toch kon de eigenaresse doorgaan met de misstanden en het misleiden van de inspectie. ‘Had het openbaar maken van de risicoprofielen niet veel leed kunnen voorkomen?’, vroegen verschillende Kamerleden zich af tijdens het Algemeen Overleg Kinderopvang. Maar volgens minister Asscher zijn de risicoprofielen in Amsterdam wel bekend, maar had de GGD onvoldoende harde feiten om de locatie te sluiten. De minister vindt dat risicoprofielen zich niet lenen om ouders te informeren over de kwaliteit van een locatie.

Ouders

Dit wordt bevestigd door zowel de GGD GHOR Nederland als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). VNG-woordvoerder Asha Khoenkhoen: ‘Een rood risicoprofiel kan om allerlei redenen rood zijn. Het profiel legt hier verder niks over uit en ouders kunnen zo’n profiel dus ook niet duiden.’ Een uitgebreidere, maar leesbare analyse van de toezichthouders in de vorm van een kwaliteitsoordeel kan ouders in de toekomst wel een goed beeld geven van de mogelijke risico’s op overtredingen op hun locatie. De VNG vindt het goed dat deze stap wordt gezet. ‘De huidige informatie is niet afdoende voor ouders. Wij begrijpen dat er behoefte is aan meer uitleg.’ GGD-woordvoerder Marie-José Linders noemt het kwaliteitsoordeel ‘van toegevoegde waarde voor ouders’.

Intensief toezicht

Het kwaliteitsoordeel wordt nu verder uitgewerkt in samenwerking met de VNG, het ministerie en andere partijen. Wat te doen in de tussentijd? Want het kwaliteitsoordeel zal volgens minister Asscher op zijn vroegst pas eind 2017 in werking treden. Minister Asscher beloofde de Kamer na vragen van Pieter Heerma (CDA) om met de VNG te praten over het mogelijk openbaar maken van onder verscherpt toezichtstelling van locaties.  Daarmee doelt hij op locaties waar sprake is van intensiever toezicht op basis van groter geachte risico’s. De gesprekken hierover zijn gaande.

Tijdens het Algemeen Overleg waren de misstanden bij kinderopvang 24/7 Kids in Amsterdam een rode draad. Minister Asscher gaat met het werkveld in gesprek over hoe de bekendheid van meldpunten voor kinderopvangmedewerkers vergroot kan worden. Lees meer

Inspectierapporten

Sinds januari van dit jaar worden onherroepelijk geworden handhavingsbesluiten, zoals boetes, last onder dwangsom en sluitingen gepubliceerd. Verder wijzen zowel de GGD GHOR Nederland als de VNG op de bestaande inspectierapporten waar ouders zich kunnen inlezen in de constateringen van de toezichthouder. ‘De leesbaarheid van deze documenten is de afgelopen jaren erg verbeterd’, aldus Khoenkhoen. ‘En zij kunnen zich ook tot de oudercommissie wenden met vragen.’

Twijfels melden

Net als werknemers, mogen ouders ten alle tijden aan de bel trekken bij twijfels over een locatie. GGD-woordvoerder Linders: ‘Wij raden ouders aan om alert te zijn op signalen. Zij kunnen hiermee altijd terecht bij de GGD en hun gemeente.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.