Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Uitwerking nieuwe financiering bekend gemaakt

Het ministerie van SZW heeft bekend gemaakt hoe het nieuwe systeem van directe financiering in zijn werk gaat. Alle betalingen lopen vanaf 1 januari 2018 via DUO.
Ouders krijgen in het nieuwe systeem geen voorschotten meer uitbetaald op hun eigen bankrekening.
Ouders krijgen in het nieuwe systeem geen voorschotten meer uitbetaald op hun eigen bankrekening. - Foto: Free Images

In twee factsheets voor ouders en ondernemers heeft het ministerie inzichtelijk gemaakt hoe de uitwerking van de betalingen gaat plaatsvinden. Kinderopvangondernemers ontvangen vanuit DUO zowel de overheidsbijdrage als de eigen bijdrage van ouders van DUO. De betalingen gaan via een ‘digitale portemonnee’. De organisatie stuurt maandelijks een factuur naar deze portemonnee. Vervolgens betaalt de ouder zijn eigen bijdrage en vult de overheid deze direct aan met de overheidsbijdrage (voorheen de kinderopvangtoeslag). De overheid maakt het hele bedrag in één keer over naar de ondernemer. Ouders krijgen in het nieuwe systeem geen voorschotten meer uitbetaald op hun eigen bankrekening, maar betalen alleen de netto kosten (hun ouderbijdrage) voor de kinderopvang. Dit gebeurt zoveel mogelijk automatisch. Via de digitale portemonnee hebben kinderopvangondernemers inzicht in de facturen.

De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft haar bedenkingen bij de nieuwe plannen van het kabinet. Lees meer >>

Wanneer een ouder een contract met de kinderopvangorganisatie afsluit, geeft de ondernemer de contractgegevens door aan DUO. Dit gebeurt zoveel mogelijk via geautomatiseerde gegevensuitwisseling. Wanneer er iets wijzigt in het contract, bijvoorbeeld de uurprijs, moet dit ook worden doorgegeven aan DUO. De maandelijkse factuur die wordt verstuurd, vermeldt het aantal uren dat de ouder heeft afgenomen. Als het gaat om een flexibel of wisselend aantal uren, kan dit worden verwerkt in de factuur. Het is de bedoeling dat ondernemers zelf kiezen of ze vooraf of aan het eind van de maand een factuur sturen.

Factsheets

Het ministerie van SZW heeft factsheets voor ouders en factsheets voor ondernemers gemaakt waarin de nieuwe betalingssystematiek wordt toegelicht.

Vindt u het systeem van directe financiering een goed plan? Reageer hier >>

8 REACTIES

  1. We hebben nu het debâcle met de PGB’s.
    Ik vind dat dat eerst helemaal opgelost moet zijn en geanalyseerd waar het mis ging + verbeterpunten en van daaruit werken aan het plan met het uitbetalen van de opvolger van de kinderopvangtoeslag.
    Dit plan is m.i. niet goed doordacht en de kinderopvanginstellingen kunnen nu beter proberen te sparen voor een potje voor slechte tijden vanaf 1 januari 2018 als alles mis gaat.
    Uiteraard moet alles ook eerst in een kleine provincie (Zeeland, nothing personal) worden uitgetest voordat het landelijk wordt uitgerold.
    Er gaan nu al te vaak dingen mis met de kinderopvangtoeslag. Wij krijgen echt wekelijks ouders aan de lijn die er niet meer uit komen met de Belastingdienst en die wij moeten doorverwijzen naar bedrijven die de kinderopvangtoeslagaanvraag indienen en de voortgang bewaken.

    Natuurlijk is DUO een andere instantie, maar het zal er waarschijnlijk op neerkomen dat de afdeling kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst zal worden verhuisd naar DUO.

    Ik zie de bui al hangen als gastouderbureau…

  2. Lees alle reacties
  3. Eens met A van den Anker en R van Westen.
    Het overheidsdeel rechtsstreeks zou nog een optie zijn, maar zou wat mij betreft niet hoeven al kan ik mij voorstellen dat er kinderopvangorganisaties zijn waar bij er meer ouders zijn die niet aan hun betalingsverplichtingen voldoen.
    Als ouders zelf verantwoordelijk blijven voor hun eigen aandeel in de kosten van de kinderopvang, zijn ze misschien er zelf ook scherper op  dat de facturen kloppen met de realiteit. Als alles centraal geregeld is lijkt me dat ook dáár een en ander mis kan gaan (sjoemelende organisaties, die misbruik maken van de KOT):  óf door gemakzucht of juist doordat het te ver van hen wegstaat om dat het niet rechtstreeks uit de portomonee gaat en men er zelf weinig zicht meer op heeft.
    Dan komen wellicht achteraf vervelende verrassingen.

  4. Prima regeling lijkt mij. Als ondernemer ben je soms vogelvrij als het gaat om betalingen van opdrachtgevers. Dat geldt ook in de gastouderopvang. Heel begrijpelijk dat ouders de kot voor eigen gewin gebruiken ipv te denken aan de opvang van hun kind.
    Komt er ook een regeling voor gastouders die nog kot tegoed hebben voor geleverde opvang waar niet  voor is betaald? Ik wacht al 3 jaar op mijn geld.

  5. Wat een bureaucratie! Ik ben een ondernemer. Laat de overheid haar bijdrage maandelijks overmaken naar de ondernemer. De ondernemer regelt het deel met de klant.
    een onnodige laag die gecreëerd wordt tussen ondernemer en klant. 
    Wat als de klant niet bijdraagt? Gaat de overheid daar dan achteraan? Helemaal verkeerd! Dat gaat nooit goedkomen met niet-betrokken ambtenaren.
    nu hebben wij 235 betalende klanten. Geen enkele wanbetaler. Wij zijn de ondernemer. Niet de ambtenaar op afstand. Overheidsbijdrage prima. Maar bijdrage klant loopt via ondernemer.
    Dat heet splitsing van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. 
    Renate van Westen
    directeur KinderCentrumAlmere 
    kinderdagverblijf de boerderij
    bso de hooiberg
    sport bso
    zwem Bso
    06-14710420

  6. De informatie uitwisseling wordt vreselijk complex en dat gaat de kinderopvang veel kosten. Wij hebben nu een heel simpel en goed systeem en bijna nooit betalings problemen. Goed contact met de ouders betekent ook dat zij zich verantwoordelijk voelen voor een correcte betaling. Dit systeem vergroot de afstand tussen de kwaliteit van kinderopvang en de betalingen voor deze kwaliteit. Onvoorstelbaar wat een vreselijk plan.

  7. In de factsheet voor ouders staat dat de ouders het contract hebben met het gastouderbureau. Klopt deels, maar het ondernemersrisico en het contract met de gastouder maakt de gastouder de ondernemer, niet het gastouderbureau.

     

  8. Ik kan dit op zich een goed plan vinden. Geld dit ook voor gastouders? Zoals JEM Knooren al aangeeft, het is nu soms echt een bak ellende om je geld binnen te krijgen, wel gewerkt maar de andere partij betaald niet.
    Ik heb hier nu voor de eerste keer mee te maken en geloof me het kost me meer dan dat het opbrengt.
    Idd vreemd dat een vakorganisatie hierop haar bedenkingen heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.