Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Uitgaven kinderopvang nog lager uitgevallen in 2014

De voorspelling dat de uitgaven aan kinderopvang in 2014 minder groot zouden zijn dan was begroot, is uitgekomen. Het kabinet dacht echter dat er 200 miljoen euro teveel was begroot, dit blijkt ruim 300 miljoen euro te zijn.
<p>Ouders en werkgevers financierden allebei bijna 40 procent van de kinderopvangkosten. De overheid betaalde bijna een kwart.</p>
Ouders en werkgevers financierden allebei bijna 40 procent van de kinderopvangkosten. De overheid betaalde bijna een kwart. - Foto: ANP

Dit blijkt uit het jaarverslag 2014 die het ministerie van Sociale Zaken heeft gepubliceerd. Minister Asscher gaf eerder al toe dat het kabinet het effect van de vraaguitval in de kinderopvang had onderschat. Toch is het kabinet in het najaar van 2014 te optimistisch geweest. Toen werd verondersteld dat er 200 miljoen euro teveel was begroot op kinderopvang. Nu blijkt dat dus 309 miljoen euro te zijn. Ouders hebben ook in 2014 nog sterk gereageerd op de eerdere bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag.

Hoge inkomens

De cijfers over 2014 vertekenen enigszins. Aan de ene kant is het aantal kinderen in de kinderopvang vanuit de hoogste inkomenscategorie toegenomen. Dat komt omdat hun ouders weer recht kregen op kinderopvangtoeslag. Per saldo daalde het aantal kinderen in de kinderopvang echter met 5 procent en het aantal uren opvang per kind met 8 procent. Vooral ouders met kinderen uit de laagste inkomensgroep bleven weg.

Kostenverdeling

De bijdrage van werkgevers aan kinderopvang viel in 2014 zo’n 20 miljoen euro lager uit. Ouders en werkgevers financierden allebei bijna 40 procent van de kinderopvangkosten. De overheid betaalde bijna een kwart. De bijdrage van de overheid aan kinderopvang bedroeg in 2014 670 miljoen euro. Dat is een vergelijkbaar bedrag als in 2005 door de overheid aan kinderopvang werd betaald. In dat jaar werd de Wet kinderopvang ingevoerd. Het streven van het kabinet is om werkgevers, ouders en de overheid evenveel aan kinderopvang te laten betalen. Die balans is scheef uitgevallen. De overheid is nu al een paar jaar veel minder aan kinderopvang kwijt dan de andere twee partijen.

Meevallers investeren

Brancheorganisatie Kinderopvang drong er eerder deze week op aan om meevallers in de kinderopvang te investeren. Ook voor de komende twee jaren worden er weer meevallers verwacht op de begroting. Het is niet de eerste keer dat er wordt gevraagd om meevallers in kinderopvang te investeren. Eind 2013 gaf het ministerie 100 miljoen euro aan de branche terug waardoor ouders in de hoogste inkomensgroep hun recht op kinderopvangtoeslag terugkregen.

Het lijkt erop of het kabinet kan rekenen op een financiële meevaller voor de begroting van 2016. Dit zou volgens verschillende media oplopen tot 6 miljard euro. Brancheorganisatie Kinderopvang weet wel waarom het de moeite waard is om een deel van die meevaller te investeren in de kinderopvang. Lees meer >>

Bekijk hier het Jaarverslag van het ministerie van Sociale Zaken:

2 REACTIES

  1. Ik denk dat de uitval van de laagste groepen niets te maken heeft met de werkelijke prijs,maar met onwetendheid.

    op een of andere manier blijft het iedee dat kinderopvang duur is bij iedereen hangen Dat heeft heel vaak in de krant gestaan en dus zal het wel waar zijn.

    ik krijg heel vaak de reactie dat het veel goedkoper is dan ze dachten na aanmelding  Maar dan is opa /oma /vrienden al in geschakelden die woren niet meer afgezecht.maar ze hebben geen idee dat ze hun kind maar 6,50 per dag besparen 

  2. Lees alle reacties
  3. Het geeft te denken. Een meevaller van 300 miljoen en vooral de laagste inkomens zijn verdwenen uit de kinderopvang. Men kan zich in Den Haag kennelijk niet voorstellen dat de laagste eigen bijdrage nog te duur zou kunnen zijn voor bepaalde groepen. 
    Voor een ouder met een inkomen op of rond de armoedegrens is 49 euro per kind per maand echt een onbetaalbaar hoge kostenpost. 
    We weten ook dat kinderen die opgroeien in langdurige armoede structureel ontwikkelingsachterstanden oplopen die met het huidige vve-aanbod vanaf 2,5 jaar niet te repareren zijn.  Dus inderdaad investeren in de kinderopvang. Maar dan wel ten behoeve van de meest kwetsbare kinderen. Met het ‘ontwikkelrecht voor elk kind’ gaan we , hoe goed bedoeld ook, deze kinderen niet helpen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.