Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Vraaguitval laagste inkomens zorgelijk’

Brancheorganisatie Kinderopvang maakt zich zorgen om de grote uitstroom van de laagste inkomens. Terwijl het kabinet werkt aan plannen voor een beter aanbod voor peuters, is een grote groep kinderen in achterstandssituaties het afgelopen jaar juist afgehaakt. Voor deze groep is kinderopvang onbetaalbaar geworden, zo blijkt uit de cijfers over 2013.
'Vraaguitval laagste inkomens zorgelijk'
Foto: ANP

‘De minister ondergraaft de kansen van jonge kinderen met een achterstand’, meldt de Brancheorganisatie in een reactie op de website. De cijfers laten zien dat niet alleen deze groep kinderen in 2013 wegbleef in de kinderopvang. De grootste daling vond plaats bij kinderen in de hoogste inkomensgroep. De reden hiervoor is dat deze groep ouders in 2013 geen recht meer had op kinderopvangtoeslag.

Ontslagen

Brancheorganisatie Kinderopvang zegt dat de cijfers van minister Asscher aantonen dat de bezuinigingen een veel groter effect op ouders en de sector hebben dan het kabinet tot nu toe heeft gesteld. Kinderen, ouders en werknemers betalen de rekening van de afbraak. De Brancheorganisatie vindt het jammer dat minister Asscher het gevolg voor de branche zelf niet in zijn brief heeft genoemd. Duizenden medewerkers verloren hun baan.

Kwart kinderen haakte af

De cijfers van de Brancheorganisatie zijn gebaseerd op de brief van minister Asscher, maar de Brancheorganisatie legt het dalende gebruik anders uit dan de minister. 18 procent minder gebruik van de kinderopvangtoeslag is opgebouwd uit 6 procent minder kinderen uit lagere inkomensgroepen, 4 procent minder kinderen van hogere inkomens en 8 procent minder uren opvang per kind. In twee jaar tijd hebben 100.000 kinderen de opvang verlaten. Dat komt neer op een kwart.

Wachtlijsten

Er zijn zorgen over de toekomst. Als de economie weer aantrekt en de vraag naar kinderopvang weer stijgt, zijn wachtlijsten te verwachten. Op veel plekken zijn locaties verdwenen. De Brancheorganisatie denkt dat de toegenomen flexibiliteit waar minister Asscher hoog over opgeeft, op langere termijn minder leuke consequenties heeft voor het weerstandsvermogen van ondernemers.

Lees de complete reactie op de website van de Brancheorganisatie.

Cijfers minister Asscher

Het aantal kinderen dat in 2013 naar de kinderopvang ging, daalde met 10 procent. De kinderen die wel naar de opvang gingen, deden dat 8 procent minder uur dan in 2012. Daarmee is de daling in het gebruik van kinderopvangtoeslag 18 procent. Lees meer over de cijfers van 2013.

2 REACTIES

  1. Deze kosten kunnen nog flink oplopen naar gelang de contract uren opvang/ contract ouder en de uurprijs van de opvang. Gelukkig is het te vergode deel iets omhoog gegaan, maar wat als jouw opvang daarboven zit ga je dan naar een andere opvang? Voorheen had je geen keus nu misschien wel maar een stap naar een andere opvang doe je niet zomaar.
    De grootste ellende is naar mijn mening begonnen toen het arbeidscontract van de ouder gekoppeld werd aan het af te nemen uren, helaas niet dagen. Een ouder die geen volle dagen werkt moet hierdoor een nog groter deel zelf betalen. Dat er een balans moet zijn tussen het af te nemen uren en de arbeidsuren oké maar probeer het ook per geval te bekijken als dit problemen oplevert.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind het raar dat mensen blijven zeggen dat het voor de laagste inkomens te duur zou zijn. onzin deze ouders betalen bijna niets. 10 % dat betekend dat je voor max 6,50 je kind de hele dag naar de opvang kunt brengen. dat verdien je met 1 uur werken al terug.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.