Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toezicht kinderopvang wordt steeds beter

Het toezicht op de kinderopvang is verbeterd. In 2013 is 92 procent van de wettelijk verplichte inspectie uitgevoerd. Dit was in 2011 nog 86 procent. Het grootste deel van de kinderopvanglocaties (60 procent) voldoet in één keer aan de gestelde kwaliteitseisen. De overige 40 procent heeft één of meerdere tekortkomingen. Dat komt vooral voor bij peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.
Toezicht kinderopvang wordt steeds beter
Foto: ANP

Minister Asscher zegt dit in zijn verzamelbrief Kinderopvang: toezicht, handhaving en veiligheid. De Inspectie van het Onderwijs deed onderzoek naar de kwaliteit van het toezicht en handhaving in de kinderopvang. Dit doet zij ieder jaar, maar dit keer kon de inspectie voor het eerst breder rapporteren door gemeentelijke informatie uit het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) en de Gemeenschappelijke Inspectie Ruimte (GIR).

Onaangekondigde inspectie

Gemeenten hebben het toezicht op kinderopvang over het algemeen goed op orde. 92 procent van de wettelijk verplichte inspecties werd uitgevoerd in 2013. In 2012 was dit nog 86 procent. Nieuwe gastouders worden in bijna alle gevallen meteen geïnspecteerd (93 procent) en dat gebeurt nog vaker (99 procent) bij nieuwe kinderdagverblijven en bso’s. Bij ruim 12 procent van de bestaande gastouders vond een jaarlijks onderzoek plaats. Veruit de meeste inspecties in de kinderopvang zijn onaangekondigd (77 procent).

Handhavingsadvies

Hoewel kinderdagverblijven vaker dan in 2012 voldoen aan de kwaliteitseisen, valt er nog het nodige te verbeteren. In 2013 werd 60 procent van de kinderopvangvoorzieningen goed bevonden. In 2012 was dit nog 50 procent en in 2012 nog 45 procent. Toch wordt er in 40 procent van de gevallen een handhavingsadvies gegeven. Opvallend is dat dit vaker nodig is bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen dan bij bso’s en gastouderbureaus.

Nieuwsgierig hoe de kwaliteit van het toezicht in 2011 en 2012 was? Toen werd 86 procent van de verplichte inspecties daadwerkelijk uitgevoerd en was er in 50 procent van de gevallen sprake van één of meerdere tekortkomingen. Lees meer

Tekortkomingen

Als er tekortkomingen worden geconstateerd door inspecteurs, hebben deze het meest betrekking op ouders en ouderrecht, veiligheid en gezondheid. Bijna nooit is er iets mis met de accommodatie en inrichting. Het is uiteindelijk de gemeente die handhaaft bij een geconstateerde tekortkoming. Maar in bijna een derde van alle handhavingsadviezen van de GGD, besluit de gemeente toch niet te handhaven. Zij hebben de vrijheid om te argumenteren om van handhaving af te zien. De Inspectie van het Onderwijs vindt het percentage waarbij de gemeente niet handhaaft hoog en probeert in 2015 inzicht te krijgen in de achtergronden hiervan.

Mutaties LRKP

Het aantal te inspecteren opvangvoorzieningen nam het afgelopen jaar, door vraaguitval, af met 11 procent. Het aantal beschikbare kindplaatsen is in die periode met 10 procent gedaald. Dat 2013 een onrustig jaar was voor de kinderopvang, blijkt uit het hoge aantal in- en uitschrijvingen. Er waren vooral veel mutaties in de beschikbaarheid van gastouders. Gemeenten hadden soms moeite om de wijzigingen in het Landelijke Register (LRKP) bij te houden. Bij 15 procent van de gemeenten werden de mutaties niet tijdig of juist verwerkt. Meestal kon dit snel worden opgelost.

De buitenruimte is bij uitstek de plek waar kinderen risico’s lopen. Hoe bereid je je optimaal voor op de inspectie van de GGD? Juridisch adviseur Reinoud Kroese geeft advies. Lees meer

Download hier het ‘Landelijk rapport gemeentelijk toezicht kinderopvang 2013/2014’:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.