Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Amerikaans onderzoek toont langetermijneffect aan van kinderopvang

Nog niet vaak is onderzoek gedaan naar het effect van kinderopvang op de lange termijn. In 2011 kwamen Noorse onderzoekers met een onderzoek. Nu tonen Amerikaanse onderzoekers van de Arizona State University aan dat veel kinderen die in de jaren '40 naar de kinderopvang gingen, hier profijt van hebben gehad. Het effect is het grootst op kinderen uit de onderlaag van de samenleving.
Deze foto is illustratief en is niet gemaakt op een locatie van the Lanham Act
Deze foto is illustratief en is niet gemaakt op een locatie van the Lanham Act - Foto: ANP Photo

De onderzoekers keken naar kinderen die in de oorlogsjaren naar the Lanham Act zijn geweest. Deze kinderopvangplekken schoten begin jaren ’40 in heel Amerika als paddestoelen uit de grond nadat jonge vaders met het leger vochten in de oorlog en moeders aan het werk moesten. The Lanham Act was een primeur voor de Verenigde Staten omdat het volledig gefinancierd werd vanuit het Rijk.

Leidster-kindratio

Kinderen van 0 tot 12 jaar gingen zes dagen per week naar de kindercentra. Daar kregen ze toegang tot boeken, creatief speelmateriaal, lessen voor bijvoorbeeld drama en warme maaltijden. De leidster-kindratio was gemiddeld één leidster op tien kinderen. De kinderen bleven vaak 12 uur per dag op de groep. Iedere staat in de VS had locaties volgens het Lanham-principe. De kwaliteitsverschillen tussen de centra waren groot.

Arbeidsparticiaptie

Onderzoekers keken naar hoe kinderen die naar the Lanham Act waren geweest, terechtgekomen zijn. Zijn ze getrouwd, hebben ze kinderen, zijn ze aan het werk (arbeidsparticipatie),hoe hoog zijn ze opgeleid? Dit werd gemeten tussen 1970 en 1990, dus vanaf dat de Lanham-kinderen halverwege de 20 tot begin 50 jaar oud waren. Niet eerder is er in de Verenigde Staten een onderzoek gedaan naar het effect van kinderopvang over zo’n lange periode.

Lage inkomens

Dat effect van kinderopvang blijkt er wel degelijk te zijn. Vooral bij kinderen die uit de onderlaag van de samenleving komen (uit een gezin met een laag inkomen). Zij zijn beter terechtgekomen (hogere opleiding, meer arbeidsparticipatie) dan kinderen die niet naar the Lanham Act zijn geweest. Kinderen die uit een goed milieu kwamen, zijn er niet nóg meer op vooruitgegaan in o.a. het opleidingsniveau of het inkomen. Op hen lijkt de opvang amper invloed te hebben. Hiermee komen de resultaten overeen met wat Noorse onderzoekers (Havnes en Mogstad) in 2011 ook concludeerden.

Werkende moeders

The Lanham Act onderscheidt zich wel van andere onderzoeken omdat er geen verschil is tussen de toename van werkende moeders en of hun kinderen profijt hebben gehad van kinderopvang. Uit eerdere Amerikaanse onderzoeken, die de kortetermijneffecten van kinderopvang bekeken, bleek dat hoe meer moeders gingen werken, hoe minder effect kinderopvang op het leven van kinderen had. Uit dit onderzoek blijkt dat er zowel positieve effecten zijn van kinderopvang op kinderen én dat moeders, ook na de sluiting van the Lanham Act na de oorlog, meer zijn gaan werken.

Meer weten

Lees hier het volledige onderzoek, ‘Universal Child Care, Maternal Employment and Children’s Long-Run Outcomes’, onder leiding van Chris M. Herbst.

1 REACTIE

  1. Beste,
    In het kader van mijn studie ben ik bezig met een artikel met betrekking tot dit onderwerp. Graag zou ik deze informatie gebruiken voor mijn artikel, maar ben ik op zoek naar de originele bron van het Amerikaanse onderzoek. Is het mogelijk dit via deze weg te verkrijgen?
    Met vriendelijke groet, C Vedder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.