Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vraaguitval kwam voor veel ondernemers te abrupt

De omslag van groei in 2010 naar vraaguitval vanaf 2011 is voor veel kinderopvangondernemers te abrupt geweest. Het gevolg is dat veel kinderopvangorganisaties niet in staat zijn (geweest) om hun capaciteit aan te passen aan de huidige vraag. Ze kampen nu met teveel groepen en een te grote behuizing. Brancheorganisatie Kinderopvang maakt zich zorgen.
Vraaguitval kwam voor veel ondernemers te abrupt
Foto: ANP Photo

De brancheorganisatie spreekt haar zorgen uit in een brancherapportage (zie kader). In het Financieel Dagblad (FD) komt de voorzitter van de Brancheorganisatie Kinderopvang Mariëlle Rompa aan het woord. Zij constateert dat ondernemers in 2010, samen met de overheid, nog bezig waren om wachtlijsten weg te werken en de capaciteit uit te breiden vanwege de grote vraag. ‘De aanbieders van kinderopvang waren nog bezig met expansie toen het tij plotseling keerde.’

Te dure panden
Nu zitten dezelfde ondernemers met teveel groepen, teveel personeel en te grote en dure panden. Dat de vraaguitval uiteindelijk zo snel zou oplopen – sommige ondernemers hebben een uitval van 25 procent – is een grote tegenvaller. Gezien de begrotingen van de afgelopen jaren had ook de overheid niet op zo’n massale vraaguitval in de formele kinderopvang gerekend. Het blijkt voor exploitanten met te ruime huisvesting niet te realiseren om zich op korte termijn aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. Bijvoorbeeld omdat ze panden voor langere tijd gehuurd hebben en daar nu aan vast zitten.

Faillissementen
Volgens Rompa spreken opvanginstellingen steeds vaker het eigen vermogen aan om tegenvallers op te vangen of noodzakelijke saneringen te financieren. Investeringen staan daardoor onder druk. Zij vreest dat het aantal failliete kinderopvangorganisaties nog toeneemt. Tot aan de zomer van dit jaar gingen bijna honderd kinderopvangorganisaties failliet. Maar ook grote kinderopvanginstellingen kampen gemiddeld met een negatief financieel resultaat vanwege de vraaguitval en reorganisatiekosten.

Vraaguitval en ontslagen
De cijfers in de sectorrapportage liegen er niet om. Het aantal kinderen dat naar professionele opvang gaat, is in twee jaar teruggelopen met 80.000 tot 660.000. Die vraaguitval ging gepaard met ontslagen. Vorig jaar gingen er in de hele kinderopvangbranche 8000 banen verloren. Begin dit jaar werkten er nog 89.000 mensen in de kinderopvang. De verwachting is dat hier in 2014/2015 nog ongeveer 75.000 van over zijn.

Investeringen voor 2014
Voor het eerst sinds 2010 zijn de vooruitzichten weer iets positiever. Naast de indexering van de kinderopvangtoeslag ter waarde van 75 miljoen euro, wordt er 100 miljoen extra in kinderopvang geïnvesteerd. Dit geld wordt gebruikt om de kinderopvangtoeslag voor midden- en hogere inkomens te verhogen. Rompa hoopt dat de economie daarnaast ook aantrekt zodat ouders weer allebei aan het werk gaan en kinderopvang weer in beeld komt. Dat met die vooruitzichten de concurrentie in de kinderopvangbranche ook iets toeneemt, vindt Rompa niet erg. In het FD zegt zij: ‘De wet zegt dat wij moeten concurreren. Het mag alleen niet ten koste gaan van de kwaliteit.’

Brancherapportage Kinderopvang

Brancheorganisatie Kinderopvang presenteert voor het eerst de brancherapportage kinderopvang. Hierin staan onder andere cijfers van het afgelopen jaar op het gebied van capaciteit, financiën, personeel en kwaliteit in de kinderopvangsector. Waarom dat zo belangrijk is, lees je hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.